skip to Main Content

Oud-bewoners verzorgingshuis maken manifest voor betere ouderenzorg

Oud-bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost hebben een manifest gemaakt om de ouderenzorg te verbeteren. De groep Tegen de Onverschilligheid komt op voor de zorg van ouderen in het zorgcentrum en woonde eerder in hetzelfde pand in een bijzonder woonproject. De groep pleit voor een betere ouderenzorg en voor meer samenwoonprojecten tussen jong en oud.

Het was een succesvol project: jongeren en ouderen woonden sinds april 2016 samen in het zorgcomplex Tuindorp Oost. Na een opnamestop waren er te veel lege kamers in het complex, waarna er woningzoekende jongeren bijkwamen. De verschillende generaties woonden en leefden naar volle tevredenheid samen maar uiteindelijk moesten de jongeren voor het einde van afgelopen jaar nog vertrekken uit het complex en een aantal ouderen in het pand verhuizen naar nieuwe zorginstellingen. Reden? Het project moest worden gestopt omdat zorgorganisatie Careyn de kwaliteit van de ouderen zorg niet meer kon waarborgen. Het leverde de zorginstelling veel kritiek op van de bewoners. De gedwongen verhuizing van hoogbejaarde bewoners zou te ingrijpend zijn. Bovendien leverde het contact met de jonge bewoners veel positiviteit op.

De groep jonge oud bewoners (TDO) pleit nu voor een betere ouderenzorg en voor meer samenwoonprojecten tussen jong en oud en schreven een manifest. In het manifest schrijven de initiatiefnemers: “Wij hebben een unieke kijk op het leven van ouderen, omdat we ruim twee jaar tussen de ouderen in verzorgingstehuis Tuindorp-Oost hebben gewoond, totdat Careyn besloot om ons vroegtijdig uit elkaar te trekken.”

In die twee jaar zegt de groep de problemen in de ouderenzorg te hebben gezien en daarom over te zijn gegaan tot actie. Zo moet er volgens de groep meer aandacht zijn voor kwaliteit van leven, moeten de ouderen en zorgmedewerkers hun stem terugkrijgen en moeten bestuurders betrokken zijn.

foto van TDO

Ondertekening

Ook Hugo Borst en Carin Gaemers waren aanwezig bij het moment en ondertekenden het manifest. Zij zetten zich in voor de ouderenzorg in Nederland en schreven en lanceerden in oktober 2016 een eigen manifest ‘Scherp op ouderenzorg’.

Ook wij – als mantelzorgers – zien dagelijks wat er heden te dagen allemaal mis is met de ouderenzorg; in de thuissituatie maar ook in de zorginstellingen waar onze dierbaren leven. Meermaals per week ontvangen wij daarover mailtjes en berichtjes via social media van verontruste mantelzorgers.  Maar met dit manifest roept TDO niet alleen zorginstellingen en de politiek op tot verandering, maar ook de maatschappij. Alleen als wij met z’n allen opkomen voor onze ouderen, onze dierbaren, onze opa’s en oma’s, onze neven en nichten, onze broers en zussen, is er verandering mogelijk!

Mantelzorgelijk.nl steunt dit manifest daarom ook van harte en wij hopen door er op ons platform over te schrijven, dat veel van onze lezers ook een handtekening zetten onder dit manifest. Wil je dat doen?  Klik dan HIER !

Wil je liever eerst meer weten over dit onderwerp? Dan heb ik nog een kijktip: Het televisieprogramma Zembla volgde de jongeren en ouderen in Tuindorp-Oost de afgelopen maanden en komende donderdag (21 februari’19)  wordt er een documentaire uitgezonden op NPO2 om 21.15 uur.

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X