skip to Main Content

Oproep: Teken de petitie tegen bezuinigingen op langdurige zorg! #mantelzorg

petitieSinds een paar dagen kan iedereen een petitie tekenen tegen bezuinigingen op de langdurige zorg. De regering wil in 2017 500 miljoen euro bezuinigen op de langdurige zorg. Daarbij gaat het om de ouderenzorg,gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen de petitie tekenen. In mei zullen mensen die zorg krijgen en mensen die zorg verlenen de petitie aanbieden aan leden van de Tweede Kamer.

Waarde-volle zorg

Mensen die zorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg hebben zware zorg nodig. Het gaat om mensen die veelal in een zorginstelling wonen. Het is voor hen belangrijk dat zij goede zorg krijgen. En zorg die bij hen past, zodat zij kunnen doen wat voor hen van waarde is. Op veel plaatsen in het land werken mensen aan het realiseren van ‘waarde-volle zorg’. Maar om dat te bereiken is er ook voldoende geld nodig. Nu bezuinigen heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de zorg.

Bezorgdheid

Bij cliënten(raden), medewerkers in de zorg en bestuurders bestaan er grote zorgen over de bezuinigingen. Zij willen hun tijd en aandacht besteden aan het realiseren van waarde-volle zorg. En kunnen het zich niet permitteren om nu na te moeten denken over nieuwe bezuinigingen.Dat geldt voor de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. In de ouderenzorg valt de bezuiniging niet te rijmen met de plannen van staatssecretaris Van Rijn (VWS). Met het plan ‘Waardigheid & Trots’ kondigde hij aan extra geld uit te trekken voor activiteiten voor bewoners en scholing van personeel. De bezuinigingen in 2017 zijn groter dan de extra gelden in 2016.

Beweging

LOC Zeggenschap in zorg ondersteunt van oudsher cliëntenraden in zorg en welzijn. Dat doet LOC nog steeds. Maar LOC is meer en meer een beweging in de samenleving van mensen die waarde-volle zorg belangrijk vinden. Dat zijn cliënten(raden), mantelzorgers, medewerkers in de zorg, bestuurders en anderen. In deze beweging kwam de laatste weken een brede roep om actie te ondernemen tegen de bezuinigingen. Daarom de start van een petitie tegen de bezuinigingen.Een petitie die open staat voor iedere Nederlander die deze bezuinigingen wil stoppen.

Oproep

teken-de-petitie-hierDe beweging ‘waarde-volle zorg’ roept iedereen die tegen deze bezuinigingen is op de petitie te tekenen. En vragen iedereen om via het eigen netwerk/social media (#waardevollezorg) de oproep breed te verspreiden. De petitie is te vinden op www.loc.nl/netwerken/petitie-stop-de-bezuinigingen. Daar kunt u zich ook aanmelden om updates te ontvangen. In mei zullen mensen die zorg krijgen en mensen die zorg ontvangen de petitie aanbieden aan de Tweede Kamer.

 

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X