Onderzoek mantelzorgers in het verpleeghuis #vlog

 

Vorige week vlogde ik over mantelzorgers in zorginstellingen. Ze worden steeds vaker gevraagd om taken van zorgprofessionals over te nemen. De reacties op mijn vlog waren overweldigend. Waarvoor dank πŸ™πŸ»

Politici en experts zien familie van verpleeghuisbewoners als DE oplossing voor de crisis in de ouderenzorg. Maar is mantelzorg echt de oplossing?

Vanochtend kreeg ik deels een antwoord :

Uit een enquΓͺte van Investico heeft in opdracht vanΒ  De Groene Amsterdammeren Trouw middels een enquΓͺte in kaart gebracht welke invloed de groeiende hulp van mantelzorgers heeft op het zorgpersoneel in het verpleeghuis. Wat blijkt?

De meeste respondenten ervaren helemaal geen verlichting van de werkdruk door de komst van mantelzorgers. Maar die werkdruk neemt dus toe omdat zij de mantelzorgers alles moeten uitleggen en hen moeten begeleiden. Dat kost hen tijd ten koste van hun bewoners!

Mantelzorgers zelf ervaren natuurlijk ook extra belasting. Ze zorgen gemiddeld 5 tot 6 jaar thuis voordat hun dierbaren worden opgenomen in een zorginstelling en kampen vaak nog met de gevolgen van overbelasting. Dat heb ik zelf helaas ook zo ervaren, toen mijn vader na een hele lange wachtlijst Γ©indelijk werd opgenomen. En geloof me. Bij opname kamp je nog een behoorlijke tijd met de gevolgen van die overbelasting!

En wat denk je?

Uit de enquΓͺte onder het zorgpersoneel blijkt nu ook dat die overbelaste mantelzorgers nog eens voor extra spanningen zorgen binnen het verpleeghuis, zoals agressie en grensoverschrijdend gedrag.

Dit beleid lijkt het probleem dus niet echt op te lossen, behalve misschien voor zorgorganisaties die fijn kunnen besparen op hun personeelskosten…

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top