#mantelzorgelijk opinie: Omdat we het waard zijn

MZ opinieMantelzorgers zijn de steunpilaren van het nieuwe zorgbeleid. Het zijn de mensen die een dierbare zo lang mogelijk helpen, voordat iemand professionele hulp ontvangt. Allemaal vrijwillig. Het begint met kleine handgrepen, maar groeit vaak uit tot een stevig takenpakket. Mantelzorg is een behoorlijke belasting – het trekt een wissel op je leven, hoe je het ook wendt of keert. 

Tot voor kort werden Mantelzorgers daarvoor jaarlijks even  in het zonnetje gezet, onder andere met het zogenaamde ‘Mantelzorgcompliment’. Een bescheiden bedrag in de categorie ‘twee nieuwe winterjassen’ of ‘een weekendje weg’. Niet het soort vergoeding waar je de huur van kunt betalen. Maar toch, een gebaar, een kleine waardering.

In steeds meer gemeenten valt dat Mantelzorgcompliment dit jaar weg. Ergens is dat logisch, de gemeenten hebben namelijk niet alleen de eindverantwoordelijkheid voor drie zorg-pakketten, maar moeten ook nog eens ruim een derde van het totale zorg-budget wegbezuinigen. Overal verdwijnen voorzieningen. Bij iedere ‘herindicatie’ wordt gewogen, gekaasschaafd of gewoonweg geschrapt. Mantelzorgsteunpunten? Er zijn er steeds minder, in 2015.

En toch is het jammer. Want van de Mantelzorgers moeten de gemeentes het hebben! Zonder hen loopt de hele transitie spaak, dat snapt een kind. Het hele systeem bouwt op de vrijwillige, gemotiveerde bijdrage van mensen die om niet voor elkaar zorgen.  Ik weet zeker dat het loont om hen één keer per jaar wat symbolische waardering te tonen.

Omdat ze zoveel meer waard zijn.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top