Niet storen!

Het is zondag morgen vroeg. Mijn moeder ligt graag wat langer in bed, maar dat wordt niet gerespecteerd! Niet met het briefje op de deur waarop staat niet storen, niet als het gevraagd wordt, gewoon niet!
Nou zou je zeggen waar maak je je als dochter (lia) zijnde druk om? Er is al zoveel gedoe in de zorg……
Nee! Dit gebeurde ook al voor het C tijdperk aanbrak. Dus nee deze excuus Truus C. halen we er maar niet bij.

Ontbijt
Half 8 zondagochtend terwijl mijn moeder nog ligt te snoezelen in haar bed het is donker weer en waarom zou je op die leeftijd je haasten, staat de keukenhulp in haar kamer, tevens slaapkamer met de mededeling dat ze mijn moeder haar ontbijt komt brengen.
Mijn moeder zegt tjeetje……wat ben je vroeg. Krijgt ze als opmerking, ja mevrouw ik moet 47 cliënten (Ik noem het graag bewoners) bedienen.  Niet helemaal waar want ze lopen met zijn tweetjes die ochtend.

Overgeleverd aan de roosters 
Ik snap dat mijn moeder bij deze uitspraak denkt dat ze werkmateriaal is.
Dit is dus de keerzijde. Senioren die heel hulpbehoevend zijn geworden zijn overgeleverd aan hoe roosters van de verpleeging en verzorgende ingedeeld zijn. Er is eigenlijk weinig tot geen ruimte tot overleg tussen het personeel en de bewoners. Laat staan een klein beetje maatwerk.
Auw…….
Ik wil niet al te erg mopperen want ik vind oprecht dat de zorg hun stinkende best doen en natuurlijk ben ik ze daar dankbaar voor. En ook weet ik dat mams af en toe ook best wat noten op haar zang heeft dus ik neem sommige dingen echt wel met een korreltje zout! Wat ik wel pijnlijk vind is dat mijn moeder met haar 85 jaar bedenkt dat ze werkmateriaal geworden is…….auw….
Ga eens goed luisteren 
Ik zou het zo fantastisch vinden als zorgmedewerkers ook eens trachten te leren van onze senioren. Luister oprecht en tussen de regels naar wat zij zeggen en aanreiken we kunnen er veel van leren om de zorg beter in te richten voor hen! Luister ook naar de mantelzorgers/ kinderen die weten hoe hun ouders in elkaar steken. Ouderen kunnen soms hun “needs” niet goed duiden en willen alleen maar dankbaar zijn.
Maar vergeet niet! Deze senioren brengen jouw salaris binnen! Mogen ze dan op zijn minst een beetje uitslapen op zondag? En dat doen ze heus niet allemaal. Praat en luister naar hen en regel dit soort simpele dingen gewoon.

Wij zijn Lia van Eisden (links) en Nina Ketting (rechts), naast “kind van” zijn wij ruim 10 jaar mantelzorger voor onze ouders. Sinds vorige jaar november is dit alleen nog voor onze moeder. Pap heeft na jarenlang de ziekte van Alzheimer gehad te hebben ons verlaten.

Vanaf 2018 hebben we van mantelzorgondersteuning ons werk gemaakt omdat we zelf tegen allerlei muren aangelopen zijn waarvan we het bestaan daarvoor niet eens wisten! Wij zetten ons met onze organisatie Actief Inzicht in om mensen te helpen de juiste hulp te krijgen en houden.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top