Niet alles is de schuld van Covid-19!

De hulplijnen rinkelen al een week lang non-stop en er bereiken ons de laatste dagen weer veel schrijnende berichten. Er dreigen behoorlijk wat mantelzorgers tussen wal en schip te geraken. Ondanks dat zorg en ondersteuning vanuit WLZ/WMO/Jeugdwet en ZVW gewoon door mogen gaan. Er is ook veel eenzaamheid, verdriet en wrok richting overheid en gemeenten. Men voelt zich danig in de steek gelaten. Aan de hulplijnen merken wij dat er nu met het uur meer overbelaste mantelzorgers bijkomen maar we geven je op een briefje: niet alles is de schuld van Covid-19!

Crisis

De zware belasting van mantelzorgers is echt niet alleen te wijten aan de coronacrisis. Een grote groep mantelzorgers was daarvoor namelijk ook al zwaar overbelast. Door de hoeveelheid zorg die zij op hun bordje kregen, maar ook door het enorme gebrek aan begrip, erkenning, hulp, ondersteuning en de vreselijk strijd tegen die eeuwige bureaucratie.
En toen kwam Covid-19 daar nog eens bovenop. Gevolg? Naast crisis in ziekenhuizen, crisis in verpleeghuizen is er nu ook crisis thuis met de over-overbelaste mantelzorger. Want hoe noem je het anders, als je al overbelast bent en er komt dan nog eens een vette crisis overheen?

Pijnlijk

Juist in deze crisis werd pijnlijk blootgelegd hoeveel er mis is met het mantelzorgbeleid. En als fikse trap na bezuinigden gemeenten op zo’n beetje het enige positieve ding dat zij voor mantelzorgers doen: de mantelzorgwaardering. Hoezo nu, in dit vreselijke jaar waarin juist mantelzorgers zo in het nauw kwamen? Zonder hulp en ondersteuning die eerste lange lockdown in. Maanden moeten wachten tot alles weer optimaal functioneerde. Als dat al gebeurde. Heeft men bij gemeenten geen compassie? Of ligt het aan het feit dat ze geen benul hebben hoe het leven van een mantelzorger er daadwerkelijk uit ziet?

Onbegrijpelijk

Als het op mantelzorgbeleid aankomt is de menselijke maat ver te zoeken. De politiek heeft jaren geleden bewust gekozen voor “Langer Thuis” gebaseerd op een participatiesamenleving. Een bezuiniging waarbij veel druk en zorg is verplaatst naar mantelzorgers. Dit zónder rekening te houden met de ongewenste effecten. Beleid wordt nog steeds gemaakt voor slechts een beperkte groep oudere mantelzorgers. Alle andere mantelzorgers tellen in dit land blijkbaar niet mee. Onbegrijpelijk!

Het wiel opnieuw uitvinden

En wat is dan de oplossing om falend beleid te veranderen? Oude plannen worden opnieuw van de plank gehaald en afgestoft. Een nieuw onderzoekje wordt gedaan onder de oudere mantelzorgers. Daar volgt dan weer een advies en een plan uit. En alle partijen die gewoon weer uitvoeren. Opnieuw denkt men het wiel uitgevonden te hebben en ondertussen verandert er niets en raken steeds meer mantelzorgers overbelast. Zeker in deze coronacrisis! Wanneer gaat men nou eens inzien dat er wel 10 verschillende soorten mantelzorgers binnen de gehele doelgroep zijn? Met elk hun eigen situaties, problemen en behoeften. Waarom worden zoveel mantelzorgers toch nog steeds genegeerd? Heeft dat met onwetendheid te maken of is het simpelweg een verkeerde keuze die gemaakt is vanuit de overheid?

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Dit moet en kan écht anders! Nogmaals willen wij er bij het ministerie van VWS, álle gemeenten, onderzoekers en alle partijen die in opdracht van de overheid opkomen voor mantelzorgers, op aandringen om beleid daadwerkelijk af te stemmen op de behoeften en input van alle mantelzorgers in Nederland. Oprechte participatie en aansluiting is noodzakelijk om de belangen van mantelzorgers te kunnen waarborgen. Niet alleen in deze coronacrisis maar tot ver in de toekomst. In vredesnaam; zet dit, in het belang van alle mantelzorgers, boven aan de to-do lijsten van 2021!

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top