skip to Main Content
Moet Ik Mijn Partner Dan Toch Maar Naar Het Verzorgingshuis Verhuizen? #eigenbijdrage #wlz

Moet ik mijn partner dan toch maar naar het verzorgingshuis verhuizen? #eigenbijdrage #wlz

WLZ ,WMO en dan nog het eigen risico van de ziektekostenverzekering. Met dit alles krijg je te maken als je ziek bent. Daarin heeft niemand een keuze. Het eigen risico is €385 per jaar, per persoon. Ben je getrouwd en beide ziek:  2x €385 per jaar….. Niet te betalen hoor je in de media. Dat is inderdaad voor Jan Modaal een hele smak geld. Ben je daarnaast door ziekte of handicap zo beperkt, dat je hulp of hulpmiddelen nodig hebt en met de WMO van doen krijgt, dan betaal je nog eens 19 euro per maand extra.

Ben je zo erg beperkt dat je dagelijks, op de meest onverwachte tijden, hulp nodig hebt en eigenlijk altijd wel iemand in de buurt moet hebben (Bijvoorbeeld als een jonge vader of moeder progressieve MS of jong dementie krijgt) dan kom je in de WLZ. Dan betaal je als je thuis woont minimaal €164 ,40 per maand bovenop het eigen risico van €385 per jaar en de premie van de ziektekostenverzekering. Dat loopt flink op maar aangezien ook het inkomen van de werkende partner in de berekening eigen bijdrage WLZ wordt meegenomen, loopt dit bedrag helemaal uit de klauwen ! 10% van het bruto inkomen moet dan netto betaald worden.

Dus heb je een uitkering van laten we zeggen €17.000 per jaar, en je partner gaat werken en heeft €22.000 per jaar aan inkomen. Heb je daarbij WLZ en de thuiszorg die je helpt met toiletgang, eten, schoonmaken en je begeleid met wat jij allemaal door je ziekte niet meer kan, dan betaal je daarvoor met jouw inkomen € 325 per maand aan eigen bijdrage WLZ. Dat noemt onze overheid inkomensafhankelijk.

Heb je PGB en regel je daarmee zelf je zorg, dan betaal je € 133,34 ipv €325,-. Je krijgt dan korting , maar dan is het natuurlijk nog een heel bedrag, dat ook elke maand terugkomt. Heb je daarnaast nog jonge kinderen? Dan heb je ook nog de kosten van kinderopvang / school ed.

De berekening eigen bijdrage WLZ wordt berekent over je belastbaar inkomen, maar…. is niet aftrekbaar als zorgkosten voor de inkomstenbelasting…. Wel is er een ´extra kosten thuis´ aftrek in de belastingaangifte, voor als je soms weekenden naar huis gaat en door de week in een instelling woont, want een van de voorwaarden is , dat je bv in een verzorgingshuis woont. Voor de dagen thuis mag je dan 10 euro per dag aftrekken.

Met WLZ mag je thuis 365  dagen per jaar thuis wonen maar krijgt geen extra kosten thuis aftrek want je woont niet in een verzorgingshuis ! Je betaalt net zoveel, want of je in een verzorgingshuis woont, of thuis, de WLZ kent een lage eigen bijdrage, voor als je thuis woont, of je woont in een verzorgingshuis en je partner woont nog thuis. En er is een hoge eigen bijdrage als je in het verzorgingshuis woont, en geen partner hebt.

Moet ik mijn partner dan toch maar naar het verzorgingshuis verhuizen, ook al willen we dit beide niet ? We kunnen dan duurzaam gescheiden leven. Het inkomen van de partner wordt dan niet meegenomen en de eigen bijdrage wordt dan lager… Of blijven we getrouwd en komt hij in de weekenden en vakanties thuis? Dat kan dan opgevoerd worden als extra kosten thuis in de belastingaangifte. Bovendien eet en drink ik dan in het verzorgingshuis, douche ik daar en maak gebruik van toilet en de verwarming kan lager, als er niemand thuis is…

Eigenlijk wordt je dus verplicht om naar een verzorgingshuis te gaan, wil je je gezin niet de financiële afgrond in duwen…Zorg wordt zo dus kunstmatig duur gehouden, mensen verplicht in het verzorgingshuis geplaatst en mantelzorgers bewust zo zwaar mogelijk belast….
Of zie ik dit verkeerd?

Petra

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller,  echtgenote, moeder en sinds kort ex-mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en oprichter van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Duurzaam gescheiden bestaat helaas niet meer, het is òf getrouwd, òf gescheiden.

    En wat kinderopvang betreft: als je wilt werken, maar je partner (waarmee je dus getrouwd bent) is zo ziek dat hij in een instelling woont en niet meer kan werken, dan kun je ook fluiten naar kinderopvangtoeslag. Want dat is alleen als BEIDE ouders werken. De niet-werkende ouder moet dan voor de kinderen zorgen, ook al kan hij niet eens meer voor zichzelf zorgen…

    Op papier klinkt het allemaal leuk, inkomensafhankelijke bijdrage, toeslagen, maar als je buiten het standaard hokje valt, is er ineens niets meer mogelijk. Ik ben het zo zat! Alsof ik ervoor heb gekozen mantelzorger te zijn! Dat kies je niet, dat overkomt je. En je doet het, met heel erg veel liefde, ook als het eigenlijk allemaal teveel is. Mantelzorgers gaan standaard over grenzen heen, maar dat ziet niemand…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X