skip to Main Content
Minister Van Logica #mimakkersophie #dementie

Minister van logica #mimakkersophie #dementie

Als miMakker Sophie ga ik mee in de logica van de mens met dementie. Sophie vraagt zich niet af waarom iemand iets vraagt, of waarom iemand iets doet. Ze accepteert de werkelijkheid van de degene die ze ontmoet. Zo ontstaan er steeds weer prachtige en verrassende situaties, net zoals vanmorgen.
“Ik ben op zoek, op zoek naar de minister van de liefde. Kan iemand mij helpen?” vraagt meneer Willems aan niemand in het bijzonder. De verzorgster, die net voor Sophie de huiskamer binnen loopt, heeft interesse. “Dat lijkt me wel iets”, zegt ze. Maar ze is bezig met het delen van de medicatie en loopt de huiskamer weer uit. “De minister van de liefde”, zegt meneer Willems enigszins teleurgesteld, “Die zoek ik.”
“Daar wil ik wel op solliciteren”, antwoord Sophie, die het hele tafereel heeft gadegeslagen. “Dat is goed”, zegt hij. “Kom hier maar zitten.” En terwijl ze dit doet, vraagt ze hem of er nog meer kandidaten zijn. “Nee, je bent de eerste.” Sophie vertelt dat ze het erg spannend vindt en wil weten wat er dan nu verder gaat gebeuren. “We gaan voor de eerste kandidaat” zegt meneer. “Oh dat ben ik,” roept Sophie opgewonden. “Wat moet ik doen?” “Gewoon doen wat de minister van de liefde doet”, is het antwoord van meneer Willems . Sophie pakt de hand van meneer voorzichtig vast en vraagt of hij zoiets bedoelt. Hij knikt en een brede glimlach verschijnt op zijn gezicht. “En je moet op zoek naar adviseurs. Je moet alle provincies van Nederland langs. Een halve dag voor elke provincie.” Sophie knikt blij en met deze duidelijke instructies verlaat ze even later de huiskamer.
In de volgende huiskamer vertelt ze trots dat ze minister van de liefde is geworden en op zoek is naar adviseurs. De bewoners die er zijn, reageren verrast en als Sophie hen vraagt of ze adviseur willen worden, knikken ze allemaal ja. Het lijkt alsof ze heel goed begrijpen wat Sophie vraagt, want er is geen enkele aarzeling in hun reactie.
Begrijpelijke baan
Als ik, Gerja, deze ontmoeting later overdenk, verwonder ik mij over de denkwijze van meneer Willems, die ‘op zoek is naar de minister van de liefde!’ En als hij haar dan eindelijk gevonden heeft, stuurt hij haar ook weer op pad om verder te zoeken voor hem. En verrassend ook hoe de mensen in de andere huiskamer vervolgens meegaan in de logica van Sophie. Het mooie van dit alles? Adviseur van de minister van de liefde is voor mensen met dementie blijkbaar een hele begrijpelijke baan. Ik vind het geweldig!
Gerja

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X