Mijn profielfoto wordt misbruikt door een oplichter!

Dacht ik dat een ietwat rustige periode aan zou breken, open ik nietsvermoedend gisteravond mijn mail en socials en krijg meerdere mededelingen dat mijn profielfoto wordt misbruikt door een oplichter. Je snapt ongetwijfeld, daar lag ik vannacht wakker van!

Oplichter actief

Wat wil het geval: Op Marktplaats is een oplichter actief die, zogenaamd, handel aanbiedt onder de naam Koster en Hoogdijk.  Althans dat is wat de oplettende – bijna kopende – partijen mij konden vertellen, maar wie weet onder hoeveel andere fakeprofielen mijn profielfoto nog meer hangt.

De zwendelaar biedt gratis handel aan en is heel graag bereid om de gewilde artikelen naar je toe te zenden. Wel vraagt de dubieuze gast voor die verzending een vergoeding die je vervolgens moet voldoen met een betaallink. Je raadt het al… Daar zit hem de oplichterij. Je betaald verzendkosten voor iets dat hoogstwaarschijnlijk niet eens bestaat.

 

Oplichter , wat bezielt je?

Hoe kom iemand erbij om foto’s van nietsvermoedende en hardwerkende mensen te stelen? Maak je dan op een verkoopsite een profiel aan en denk je dan: ‘Oh, ik moet wel een ‘betrouwbare’ foto op mijn account hebben. Ik Google even naar de meest vriendelijke afbeelding?’ Want als je mijn foto opzoekt op Google, zie je allerlei lieflijke foto’s van mij en mijn vader. Een afbeelding dus waar een heel betrouwbaar en eerlijk verhaal achter schuilgaat. Denk je dan: ‘Ah, een mantelzorger voor een oude man, die oogt wel lekker. Die neem ik.‘ Je drukt op de afbeelding, klikt op opslaan en hatsikidee klaar, een oplichtersprofiel is compleet? Werkt dat zo?

Schending

Door lukkraak afbeeldingen te jatten schend je niet alleen degene die op de afbeelding staat privé, maar in het geval van mijn profielfoto ook portret- en auteursrechten. Het is een officieel portret voor een website van een goed doel, gemaakt door een officiële, beroepsmatige fotograaf. Niet handig als je het mij vraagt.

  • Oplettende kopers gooien zo’n portret tegenwoordig even snel door Google Image Search en je weet exact wie, wat en waar de afbeelding voor gebruikt wordt.
  • Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich beroepen op het zogenaamde portretrecht De foto mag dan niet zomaar zonder toestemming van de afgebeelde persoon gebruikt worden.
  • Als iemand iets origineels heeft gemaakt (in dit geval onze vaste fotograaf Claudia Otten), is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders daar zomaar mee aan de haal kan gaan. Daarom is het auteursrecht in het leven geroepen. Het auteursrecht biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat de maker van zo’n werk, ook wel auteur genoemd, als enige mag beslissen over de exploitatie van de werken die hij heeft gecreëerd. Daarnaast worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen.

 Kappen met die (fake) handel!

Dus beste oplichter, ik adviseer je om deze profielfoto met al die verschillende rechten erop heel rap in je prullenbak te mieteren en nooit, maar dan ook nooit meer te gebruiken. Je bent gesnapt door oplettende Marktplaatsgebruikers die jou door hadden en mij op de hoogte hebben gebracht.  Marktplaats is inmiddels op de hoogte gesteld, er is melding gemaakt bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en ik ga nu officieel aangifte doen bij de politie. Verder deel ik dit verhaal nu naar duizenden mensen om hen te waarschuwen om niet in deze zwendelpraktijken te trappen. De kracht van social media is groot en velen kennen deze bewuste profielfoto van een goed doel: Mantelzorgelijk.nl.

Kappen dus met je (fake)handel en ga je geld nu maar op een normale manier verdienen. Dat doe ik ook en ik verzeker je, dat geeft pas écht voldoening.

Game over!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top