Mijn oom wil bezit na belofte van mijn oma met dementie #mantelzorgvraag

Fabienne stuurt een mail met een vraag over eigendom én hoe ze het beste kan reageren. Haar oom, de zoon van haar oma, heeft na een lange pauze contact opgenomen. Hij herinnerde haar aan een belofte van oma… lang geleden. Fabienne vraagt zich af hoe ze deze situatie het best kan aanpakken.

Hersenbloeding

‘Mijn vraag heeft te maken met beloftes en dementie. Ik zorg al een paar jaar voor mijn oma. Ze heeft vijf jaar geleden een hersenbloeding gehad, waardoor ze halfzijdig verlamd is geraakt. Het was heel heftig voor haar om veel dingen opnieuw te moeten leren. Ze heeft in die tijd veel steun gehad van haar dochter (mijn moeder), maar er was geen contact met haar zoon (mijn oom).

Dementie

Twee jaar geleden vertoonde oma de eerste tekenen van dementie. Ze werd snel vergeetachtig en wist bijvoorbeeld niet meer wat ze tegen wie had gezegd. Inmiddels heeft ze de diagnose alzheimer gekregen. Op het moment woont ze nog thuis, ook met steun van mij en mijn gezin. Maar we verwachten dat ze over een paar maanden of maximaal een jaar naar een verzorgingshuis zal gaan.

Oom wil weer contact

Een paar dagen geleden ging de telefoon: mijn oom aan de lijn. De oom, waar we sinds de beroerte nooit meer van hadden gehoord. Wij niet, maar voor zover ik weet oma ook niet. Hij belde om te zeggen dat hij zijn moeder wilde komen bezoeken. Fijn, dacht ik eerst. Maar toen vertelde hij de reden.

Klopt die belofte?

Mijn oom zegt dat mijn oma hem – nog voor de hersenbloeding – een belofte heeft gedaan. Namelijk dat ze het lapje grond wat zij bezit aan hem kado zou geven. Hier is geen schriftelijke afspraak over gemaakt. Maar oom zegt dat ze het heeft beloofd en nu wil hij het hebben. En oma weet er, natuurlijk ook door de dementie, niks meer van. Mijn moeder hoorde het trouwens ook voor het eerst.

Ik vraag me af hoe ik het beste kan reageren. En welke keuzes we het beste kunnen maken, in het belang van mijn oma.”

 

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top