Mijn man ging zich steeds meer terugtrekken #FTD

Mijn man ging zich steeds meer terug trekken, regelmatig naar boven. Hele dagen TV kijken, of bezig met zijn papiertjes.

Het was wisselend, terug trekken en onrust. Soms reed hij met de auto weg (nooit vertelde hij waar naar toe, behalve als ik het vroeg). Ik ben hem tegen gekomen, langs de weg zittend in zijn auto.
Ik fietste er langs, omdat ik boodschappen wilde doen. Ik schrok, wat doet hij daar? Zomaar zittend in zijn auto, vlak bij ons huis. Een aantal buren was het opgevallen,
ik zag jouw man, zitten in de auto. Vreselijk, het doet zo`n pijn. Je draait er omheen, oh wat raar, misschien is hij moe. Je weet niet wat je moet zeggen.

Lopen en fietsen. De twee ondernemende dingen die hij regelmatig meer en meer ging doen. Lopen, doet hij nog regelmatig af en toe, fietsen doet hij niet meer.
Waarom ga je steeds naar boven om TV te kijken? Wij kunnen samen ook kijken. Nee, jij hebt jouw eigen programmas, ik de mijne.
Vroeger keken wij altijd samen, dit was omgeslagen in de Discovery. Hier hou ik niet van, behalve bepaalde programma
s. Wij zaten niet meer op dezelfde golflengte.
En dacht hier ligt het aan, mensen veranderen. Ik gaf toe en had er eigenlijk geen moeite mee, ik kon mijn eigen programma`s bekijken die ik prettig vond.
Er was toch altijd kritiek als ik iets wilde kijken, het werd erger het terug trekken.
Ach, het ligt aan mij ik ben te egoistisch geworden, ik wil kijken en het niet meer samen delen.
Het was niet zo, beneden wilde hij samen niet meer eten, het avondeten. Ontbijt en lunch aten wij beneden. Het eten staat klaar kom je.
Automatisch liep hij door naar boven, dit is bijna iedere dag zo.
Of er zijn een aantal dagen dat mijn man beneden eet.

Er kwam zoveel op mij af, hoe vaak ben ik niet naar boven gelopen om hem naar beneden te halen. Laat mij met rust, ik wil alleen zijn.
Ik begreep er niets van. Regelmatig had ik het er met mijn carer over. Waarom? Hij heeft het te druk in zijn hoofd, lieve schat. Jouw man kan het niet meer behappen.
Je moet het zien als een spinnenweb, waar iedere keer iets van af brokkelt.

Je bent jouw man kwijt, alleen moet het nog tot je doordringen. Je bent in de rouw, je neem onbewust afscheid. Ze zeggen niet voor niets bij een dementerende je rouwt 2 keer.
In dit geval bij een vermoedelijke dementie. Geen diagnose, geen uitslag.
En dit weten wij inmiddels allemaal, pas na het overlijden, zelfs dan is het nog geen 100%.
FTD, vermoedelijk. 1 Van de moeilijkste vormen om het te onderzoeken. 1 Van de ergste vormen, naar de partner toe en kinderen (als de kinderen het aanvaarden).

Anonieme mantelzorgers schrijven hier over hun ervaringen. Sommige verhalen zijn zo heftig dat mensen niet herkenbaar willen zijn. Op Mantelzorgelijk is dat geen probleem.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Ik denk onbehandeld trauma uit de jeugdperiode. De man is in een denkspiraal gekomen en maakt zich eenzaam. Vrijwel zeker dat hier groot verdriet aan ten grondslag ligt. Juist ook het niet meer doen wat hij leuk vindt ken ik persoonlijk door zwaar trauma. externe hulp gewoon inschakelen en geen softe huisarts. Klinkt gek Laat hem een andere omgevung zien, Wadden eilanden werken zeer helend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top