Mijn dag van de mantelzorg

Eindelijk was het zover. De Dag van de Mantelzorg begon. Ik kreeg een beetje het Sinterklaas-gevoel. Want wat zou deze dag mij brengen? Zou er hard aangeklopt worden en met mooie cadeaus worden gestrooid? Of zetten ze straks een zak vol lekkers voor de deur? Misschien word ik wel verrast met een leuk diner voor twee met bloemen en kaarsen. Zomaar aan huis bezorgd.

Aangezien de jaarlijkse verwennerij van een high-tea, muzikaal optreden en presentjes in onze regio was afgelast, verwachte ik toch wel een bijzonder alternatief. En bijzonder werd het. Niets van al het bovenstaande kwam mijn kant op. Nee, als vervanging voor de jaarlijkse bijeenkomst kreeg ik….tromgeroffel…..een extra digitale nieuwsbrief.

Echt waar. Een nieuwsbrief per mail waarin een aantal wethouders uit de regio toelichten hoe blij ze zijn met mantelzorgers. Hoe belangrijk mantelzorgers zijn en hoeveel waardering ze hebben voor hun inzet en hun bijdrage aan het welzijn van dierbaren. Dat ze ons een hart onder de riem willen steken in deze moeilijke tijden.

En dan stuur je mij een digitale brief. Iemand zei ooit tegen mij: ‘the medium is the message’. En dat is precies wat dit ook weer is. Een makkelijk mailtje zonder een persoonlijk gebaar. Hiermee ontvang ik de boodschap dat mantelzorg belangrijk is, maar vooral niet te veel moeite voor anderen mag kosten. Wat een gemiste kans.

Natuurlijk begrijp ik dat Corona flink roet in het eten gooit, maar de aandacht voor mantelzorgers had zoveel beter gekund. Ik heb het om me heen gezien bij anderen gemeenten. Waar wel moeite is gedaan om, op goede afstand, toch een echte blijk van waardering te geven. Maar veel gemeenten hebben het dus afgedaan met een mailtje, een informatiepakketje per post of een reep chocolade.

Maar waar blijft dan nu het geld wat al op de gemeentelijke begrotingen gereserveerd stond voor de bijeenkomsten op de Dag van de Mantelzorg? Geld wat gemeenten nu dus niet uitgeven? Is het misschien een idee om dat over te maken naar al die mantelzorgers die zich niet gezien of gehoord voelen? Of in te zetten voor gerichte ondersteuning het hele jaar rond? Ons niet één dag per jaar in het zonnetje zetten, maar het aanwenden om ons iedere dag van het jaar uit de schaduw te halen?

En nu Sinterklaas weer in het land is en ‘zie ginds komt de stoomboot’ weer klinkt, vraag ik me af wat deze het komend jaar zal komen brengen. Want in deze periode worden ook de gemeentelijke begrotingen voor 2021 vastgesteld. Helaas zie ik geen tekenen dat mantelzorg daar een prominentere plek op krijgt. Sterker nog, ik denk dat ze ook volgend jaar weer stilletjes mijn huisje voorbijrijden.

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ja, natuurlijk blijft het hierbij, we zijn immers de goedkope, professionals die voor hun geliefden zorgen?
    Daar ga je als Gemeente toch geen kapitalen aan uitgeven?

  2. Daags ná de Dag voor de Mantelzorg een kaartje via de post ontvangen. Op de voorkant de tekst: Mantelzorgen? Dat doe je sámen! Ook in onze omgeving hadden ze er vorig jaar meer werk van gemaakt! Afijn, men heeft er aan gedacht!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top