skip to Main Content

Meer geld nodig voor wijkverpleging

gelezen2Er is meer geld nodig voor de wijkverpleging. Vorige week kwam het al in het nieuws en thuiszorgorganisaties luiden de alarmklok. Er is niet voldoende geld beschikbaar om voor goede wijkverpleging te zorgen. 

Het tekort bedraagt € 242 miljoen. Er is al veel gedaan om de wijkverpleging de afgelopen periode efficiënter te maken, maar nu is de bodem voor veel thuiszorgorganisaties bereikt. Sommige thuiszorgorganisaties hebben zelfs al een patiëntenstop ingevoerd. In de zomer was de financiële nood zo hoog, dat thuiszorgorganisatie Zuidzorg tijdelijk geen nieuwe cliënten aannam. Dit ging om de zogeheten laagcomplexe zorg: steunkousen aan en uit doen en wassen.

Het bestuur van Zuidzorg stuurde er een brandbrief over naar de Tweede Kamer. “Wij worden geconfronteerd met budgetkortingen en tariefverlagingen, van gemeenten en zorgverzekeraars. Onze financiële positie wordt zorgelijk”, aldus Zuidzorg-bestuurder Marc Veldhoven. “En dat terwijl wij sinds 2013 al bezig zijn om goedkoper en efficiënter te werken.”

Staatssecretaris van Rijn van WVS stelt dat de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars er samen uit moeten komen. Hij wil eerst de cijfers over 2015 afwachten, maar die komen pas eind maart 2016. Branchevereniging ActiZ praat deze week met de vier grootste zorgverzekeraars. Deze hebben aangegeven dat zij zich aan hun zorgplicht zullen houden en dat zij extra zorg gaan inkopen. Zij stellen dat 5% van de initiële productie afspraken voor rekening van de zorgaanbieder zelf zijn. “Ik heb grote moeite met deze regel” zegt ActiZ directeur Aad Koster. “Als wij boodschappen doen bij een supermarkt vinden we het heel normaal dat we alles gewoon netjes moeten afrekenen. Als ik met mijn mandje vol boodschappen tegen de kassière zeg: ik betaal de eerste € 25,- niet want ik heb uw jaarverslag gelezen dat u nogal grote reserves heeft en ik vind dat het hier op de vloer ook allemaal wel wat efficiënter kan, dan denk ik dat de kassière direct de beveiliging belt. Maar ja, dit wordt nu wel van ons gevraagd.”
Half oktober staat opnieuw een gesprek gepland met staatssecretaris van Rijn. Hierbij zal ook gepraat gaan worden over de noodzaak van thuiszorg als we willen dat mensen ook echt langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Dit artikel stond op 5 oktober jl op NED7
NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X