skip to Main Content

Meer betalen voor minder zorg: veel onvrede over thuiszorg

image

Merken jullie iets van de bezuinigingen op de thuiszorg? Er bereiken ons de laatste tijd veel klachten over het feit dat er enorm beknibbeld wordt op de tijd/kwaliteit van de zorgmomenten en het aantal zorgmomenten per dag. Op RTL Nieuws las ik dit artikel:

“Er is het afgelopen jaar veel veranderd voor mensen die thuiszorg krijgen via de gemeenten. En daar zijn ze niet bepaald positief over. 70 procent zegt duurder uit te zijn terwijl 56 procent minder hulp krijgt dan eerst.

Ook thuiszorgmedewerkers zijn niet te spreken over de veranderingen. Ze geven aan dat ze te weinig tijd krijgen voor hun werk en zijn bang om hun baan te verliezen. 78 procent van de professionals vindt dat de zorg is verslechterd en tweederde zegt dat hun cliënten te weinig zorg krijgen. Dat blijkt uit een enquête onder 27.000 krantenlezers van AD en regionale kranten.

Ramen zemen met schuursponsje
“Ik werk al 39 jaar in de zorg maar heb per patiënt nog nooit zo weinig tijd gehad voor de verzorging”, zegt een medewerker in de enquête. “Inmiddels zijn we voor dit jaar toe aan de 19de hulp voor mijn moeder”, zegt een ander. “Hulpen variëren van heel goed tot heel slecht: iemand die ramen zeemt met een schuursponsje. Oh, wat gun ik iedereen een vaste vertrouwde hulp.”

Gemeenten werden vorig jaar gedwongen om de zorgtaken van de rijksoverheid op zich te nemen. Ze moesten flink bezuinigen op onder meer huishoudelijke hulp, jeugdzorg en hulp aan arbeidsgehandicapten. Dat heeft inmiddels geleid tot massaontslagen bij thuiszorgorganisaties, rechtszaken en veel klachten.

Mantelzorgers ook negatief
Op de enquête reageerden ook mantelzorgers. Slechts vier op de tien mantelzorgers is tevreden over de zorg die ze kunnen leveren en acht op de tien is negatief over alle veranderingen. “Mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn prima, maar deze mensen kunnen niet al het werk van beroepskrachten overnemen en die kant gaat het helaas op”, zegt een deelnemer.

De zorg in Nederland kreeg gemiddeld een 6,2 van deelnemers aan de enquête. Bij een soortgelijke enquête vorig jaar was dat nog een 6,7. Staatssecretaris Van Rijn zegt dat hij volgend jaar een hoger cijfer wil, maar is niet ontevreden.

“Ik ervaar ook een ander beeld”, zegt hij tegen AD. “Ik spreek veel wijkverpleegkundigen; zij zeggen mij dat ze blij zijn dat ze hun werk terug hebben en dat ze weer zelf bij de mensen thuis gaan kijken. Het is niet meer de stopwatchzorg, anderhalf uur voor dit en twintig minuten voor dat. Ik weet dat ze heel erg hebben moeten aanpoten.”

Hoe zijn jullie ervaringen? We horen ze graag op info@mantelzorgelijk, of als reactie onder dit bericht.

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X