Masker19

Onze overheid geeft extra aandacht aan slachtoffers van huiselijk geweld.
Nu het coronavirus ervoor zorgt dat mensen thuiszitten is het toenemen van geweldsituaties achter de voordeur een logisch gevolg. Naast de doorlopende projecten om huiselijk geweld tegen te gaan kun je vandaag de dag bij je apotheek het codewoord Masker19 gebruiken om ervoor te zorgen dat hulp wordt ingeschakeld.

Of het gaat werken? Ik heb mijn twijfels. Meldingen gebeuren veel vaker door omwonenden, familie of andere naasten.
Want op huiselijk geweld ligt nog steeds een zwaar taboe. Schaamte ook.
Ik kan het weten; ik heb er in het verleden ook mee te maken gehad. Mijn kinderen dus ook.
En ik kan je vertellen dat je je doodschaamt. En bij veel slachtoffers speelt ook de twijfel mee: “misschien ligt het toch wel aan mijn eigen gedrag” of “maar als hij niet drinkt is hij echt lief”.
Duizend en één redenen om maar geen aangifte te doen. Het waren lange jaren.
Bovendien: wat voor gevolgen heeft aangifte doen?

Ik weet het nu. Maar ik weet ook dat geweld pas stopt op het moment dat je aangifte hebt gedaan en dat zal dan ook altijd mijn advies zijn, hoe moeilijk het ook is.
Ik ben vandaag de dag blij dat ik het lef heb gehad aangifte te doen.
Overigens is het nog steeds niet mijn favoriete onderwerp; het bespreken van mijn ervaring met huiselijk geweld.

Afgelopen maand kreeg ik een telefoontje van een kennis. Zij werd mishandeld door haar dochter. Dochter heeft autisme, kan niet naar school en de hele structuur is ver te zoeken. Moeder wist zich geen raad meer.
Een aangrijpend verhaal van hoe moeder in de hoek werd gedreven door haar puberende dochter die vervolgens het haar uit het hoofd van moeder trok. Gelukkig belde de zoon de politie. Het advies van hen was om met elkaar in gesprek te gaan want aangifte doen tegen je eigen dochter, tja…. Dat was toch ook wel wat.
Ik was verbijsterd. Als dit nou één keer gebeurd zou zijn had ik er misschien nog anders over gedacht. Maar structurele bedreigingen en fysiek geweld verdient het om serieus opgepakt te worden.

De hulpverlener die bij dit gezin betrokken was had al eerder aangegeven dat zij overwoog om een melding te maken, maar heeft het nooit gedaan.
En dit terwijl de hulpverlener dit verplicht was! Blijkbaar heerst het taboe ook bij hulpverleners.
Hoe moet je als ouder hier dan mee omgaan? Het is een duivels dilemma. Je kan geen kant op want Nederland zit in een halve lockdown.

Ik vraag mij af, op het moment dat een slachtoffer zich meldt bij de apotheek met het toverwoord Masker 19, of het slachtoffer dan ook direct gebruik kan maken van een plek in de opvang?
Want zodra de dader erachter komt dat je dit middel hebt gebruikt, wat gebeurt er dan als je met je ‘medicatie’ weer naar huis moet? Ook weer een duivels dilemma.

Als ervaringsdeskundige zou ik toch graag een advies willen meegeven. Lukt het je niet om langs de apotheek te gaan en heb je acuut hulp nodig, bel dan de politie als dat mogelijk is. Zij zijn vaak bereid om direct langs te komen. Dat kan via het nummer 0900-8844 of via 112.

Daarnaast zijn er talloze manieren om melding te maken, advies te krijgen of een luisterend oor. Uiteraard bied ik mij zelf aan om te luisteren naar je verhaal, maar je kunt ook terecht bij:

• De Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis) of praat via de chat met een hulpverlener.
• De politie: 0900-8844.
• Meld Misdaad Anoniem: Anoniem een melding maken van huiselijk geweld? Bel 0800-7000 of meld misdaad anoniem via internet .
• vooreenveiligthuis.nl: 0800-2000.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top