skip to Main Content

Tiener vindt ‘vergeet me niet’ apparaatje uit

Lu Yuan, een Chinese tiener, bedacht een idee voor een draagbaar AI apparaatje (een AI Wearable) genaamd de ‘Forget-me-not-‘ voor zijn oma, die de ziekte van Alzheimer heeft. Met behulp van dit nieuwe apparaatje, volledig ontwikkeld door Lu, kunnen patiënten hun familieleden herkennen. Door middel van een ingebouwde spraakassistent kan het hen bovendien de weg terug naar huis wijzen.

Voor mensen die verstand hebben van deze technologie, het apparaat gebruikt de goedkope Arduino Nano en is uitgerust met een ingebouwde HuskyLens AI Vidion Sensor gemaakt door DFRobot, een UV sensor, Mp3 module, en gebruikt Mind+ voor de programmering. (AI = Artificial Intelligence ofwel kunstmatige intelligentie).

De ingebouwde HuskyLens is een gebruiksvriendelijke AI zichtsensor. De sensor maakt gebruik van de ingebouwde ‘machine learning technologie’ die menselijke gezichten kan identificeren. Met een simpele klik kan de HuskyLens de AI training afronden en beginnen met het leren en herkennen van het nieuwe gezicht.

Als de AI Wearable een al eerder opgenomen gezicht herkent, stuurt hij de MP3-module aan en vertelt hij de Alzheimerpatiënten via het oortje met wie ze praten, samen met andere contextuele informatie.

De UV sensor op het apparaat kan de sterkte van UV straling meten en Alzheimerpatiënten vertellen of ze binnen of buiten zijn.

Het komt vaak voor dat iemand met dementie afdwaalt, verdwaalt of in de war raakt over waar hij zich bevindt, en dit kan in ieder stadium van de ziekte gebeuren. Als de patiënt langer dan 20 minuten buiten is, herinnert de AI Wearable hen eraan om naar huis te gaan en speelt meteen het huisadres af.

Lu begon met programmeren in het vierde jaar van de middelbare school en zijn uitvinding is een hit geworden in de Chinese sociale media. Hij hoopt dat deze uitvinding in de toekomst meer Alzheimerpatiënten zal helpen.

Ook grote tech-bedrijven zoals Apple buigen zich over detectie en beheer van dementie. Vorig jaar maakten Eli Lilly, Evidation Health en Apple de eerste resultaten bekend van een haalbaarheidsstudie waaruit blijkt dat een iPhone, Apple Watch, iPad en het Beddit slaapmonitoringapparaat, gecombineerd met digitale apps, mogelijk onderscheid kunnen maken tussen mensen met een lichte cognitieve stoornis (MCI) en een lichte vorm van dementie.Deze onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd op de KDD conferentie van de Association for Computing Machinery in Anchorage en gepubliceerd op de website van de conferentie. Apple werkt ook samen met Biogen en andere bedrijven om te zien of digitale biomarkers kunnen helpen bij het opsporen van dementie.

De beschikbaarheid van open-source AI platformen en goedkope processors, zoals de Arduino Nano, maakt een aantal zeer creatieve uitvindingen op het gebied van digitale gezondheid mogelijk, zoals deze van Lu Yuan voor zijn oma.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X