Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – dementievriendelijke bussen

First UK Bus is een van de grootste busbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Ze vervoeren dagelijks zo’n 2.3 miljoen mensen naar school, werk en andere bestemmingen. Sinds een aantal jaren zijn zij actief aan het kijken hoe ze mindervaliden en mensen met andere gezondheidsproblemen beter van dienst kunnen zijn.

Via het Dementia Friendly Communities initiatief hoorde First UK Bus dat de minister- president bedrijven vroeg om na te denken over manieren om hun diensten toegankelijker te maken voor mensen met dementie. “First UK” nam die uitdaging aan, en werkte samen met The Alzheimer’s Society om een trainingsmodule samen te stellen voor hun 13.500 chauffeurs. De module maakt nu deel uit van het jaarlijkse Driver Certificate of Professional Competence. Het doel was om de chauffeurs bewust te maken van het feit dat veel van hun passagiers met vormen van dementie te maken hebben, en hen aanwijzingen te geven hoe daarmee om te gaan en hoe ze die passagiers beter kunnen assisteren.

Het volledige trainingspakket wordt gepresenteerd door professionele trainers die alle chauffeurs trainen. Het aantal mensen met dementie dat met de bus reist, en de emotionele impact van de training werden al vroeg duidelijk. Daarom moeten de trainers er ook voor zorgen dat iedereen begrijpt hoe er met het effect, dat de cursus op chauffeurs heeft, omgegaan kan worden. De “Introduction to Dementia” sessie duurt tweeënhalf uur. Uit de talloze reacties bleek dat de cursus uitermate bruikbaar is en de chauffeurs er veel aan hebben in de praktijk.

Daarnaast gebruikt men in Groot Brittannië sinds enige tijd de zogenaamde Safe Journey Card, waarmee mensen de chauffeur op discrete wijze kunnen laten weten dat ze een beetje meer hulp nodig hebben. Het is een praktische, niet-technische oplossing voor mensen met bepaalde aandoeningen.

Om te zorgen dat mensen met dementie er met vertrouwen zelf op uit kunnen gaan, is (openbaar) vervoer enorm belangrijk. First UK Bus doet veel moeite om mensen met dementie en andere medische problemen op een praktische manier te helpen, en dat is iets waar andere bedrijven ook meer aan zouden kunnen doen.

Dit is slechts een voorbeeld van de manier waarop kleine en grote bedrijven over de hele wereld stappen ondernemen om dementievriendelijk te worden. Dit gebeurt door middel van verschillende activiteiten: het aanbieden van diensten speciaal voor mensen met dementie, aandacht schenken aan deze ziekte en mensen binnen de organisatie ervan bewustmaken, technologie gebruiken om de levenskwaliteit voor mensen met een cognitieve aandoening te verbeteren, en ervoor te zorgen dat de diensten die het bedrijf biedt worden aangepast aan de behoeften van deze mensen.

Een typisch geval van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf.’

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top