skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Brief Aan Mamma

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Brief aan mamma

“Pappa”, roep je. Ik antwoord.
“Mamma”, roep je. Ik antwoord.
“Mamma”, roep ik. Jij antwoordt niet altijd.

Onze rollen zijn door de jaren veranderd. Iets waar ik in het begin moeite mee had. Nu reageer ik op elke naam die je uitroept want ik heb me gerealiseerd dat het geen zin heeft om je te verbeteren en je te vertellen wie wie is.

Trouwens, wat maakt het uit, je bent nog steeds mijn mamma en zal dat altijd blijven. Hoewel deze ziekte jouw fysieke vermogens om mijn mamma te zijn heeft weggenomen, heeft het op de een of andere manier jouw emotionele vermogens om mijn mamma te zijn niet aangetast.

Als ik overstuur ben troost je me zo goed je kan, met een kus, een knuffel of een aai met je hand. Zo communiceren we nu, want woorden zijn er niet veel meer.

Als ik thuiskom van mijn werk ben je blij me te zien en wil je dat ik bij je kom zitten. We babbelen wat, hoewel de woorden niet veel betekenis meer hebben voor jou.

Je geeft nog steeds om mij, je bent nog steeds mijn mamma.

Je bent nog steeds gek op kinderen. Het doet me altijd plezier om jouw gezicht te zien als er een kindje de kamer binnenkomt of als je een baby op televisie ziet. Je gezicht licht op en je wilt dicht bij ze zijn, ze aanraken, je wilt nog steeds moederen.

Je hebt die mooie lach nog steeds en de lichtjes in je ogen als je iemand ziet die je kent of als iets je blij maakt. Vaak is het die lach die mij gaande houdt.

Je lacht nog steeds als je iets grappig vindt. Ik probeer je aan het lachen te maken want dat is goed voor de ziel en neemt de zwaarte van alles even weg.

Je bent nog steeds dezelfde beleefde, lieve persoon die je altijd was. De persoon die anderen altijd bedankt als ze je iets hebben gegeven of iets voor je hebben gedaan.

Ook al zijn er zoveel dingen die je niet meer zelf kunt doen, emotioneel ben je op de een of andere manier nog steeds je oude zelf. Naarmate je steeds afhankelijker wordt van mij en ik in jouw ogen meer een moederfiguur word, blijft een ding altijd hetzelfde: je bent nog steeds mijn mamma en zal dat altijd blijven.

Geschreven door V. Ames.

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X