skip to Main Content
Mantelzorgfeitje: Mantelzorgers In Flevoland Voelen Zich Het Meest Belast.

Mantelzorgfeitje: Mantelzorgers in Flevoland voelen zich het meest belast.

De druk op het aantal mantelzorgers is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Eén op de zeven mantelzorgers voelt zich zwaar belast of zelfs overbelast door hun taak.

In Nederland waren vorig jaar 2,4 miljoen mantelzorgers. Dat is 14 procent van alle inwoners. In 2012 was dit 12 procent. Ook de tijd die besteed wordt aan mantelzorg ging in die twee jaar iets omhoog: van 10,8 uur naar 11 uur per week.

Flevoland

Inwoners van Flevoland besteden met gemiddeld 14,5 uur per week veruit de meeste tijd aan mantelzorg. Met een percentage van 14,3 procent mantelzorgers komt de regio uit boven het landelijk gemiddelde. Van die mantelzorgers voelt één op de zes zich zwaar belast of overbelast. Ook dat is boven het landelijk gemiddelde.

Noord- en Oost-Gelderland

In Noord- en Oost-Gelderland is 16,6 procent van de inwoners mantelzorger. Zij besteden gemiddeld 10,2 uur aan deze taak. Eén op de acht voelt zich zwaar belast of overbelast. Dit is onder het landelijk gemiddelde.

IJsselland

In de regio IJsselland voelt één op de zeven mantelzorgers zich zwaar belast of overbelast. Dit is gelijk aan het landelijk gemiddelde. In deze regio is 15,3 procent van de inwoners mantelzorger. Zij besteden 10,5 uur per week aan deze taak.

Oudere mantelzorgers

Onder 65-plussers (15,2 procent) is het aandeel mantelzorgers iets hoger. Deze oudere groep voelt zich minder vaak zwaar belast: in 13,6 procent van de gevallen, tegenover 14,4 procent van de jongere mantelzorgers. Zij besteden wel veel meer tijd aan de mantelzorg: ruim 16 uur per week. Voor mantelzorgers van 19 tot 65 jaar is dat zo’n 9,4 uur. Daar staat tegenover dat zij vaker gepensioneerd zijn en dus meer uren per week te besteden hebben.

 Bron: de Stentor.nl
Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X