Mantelzorgers vragen dringend om vaccinaties

Onze hulplijnen worden de laatste week weer heel vaak gebeld door mantelzorgers waarvan de dierbare al een vaccinatie gehad heeft, de huisarts, de thuiszorg en zélfs de thuishulp al gevaccineerd is. Iedereen om de zorgvrager heen is ingeënt behalve…. Je raadt het al: DE MANTELZORGER! Dat geeft mantelzorgers veel zorgen want wat als hij of zij positief getest wordt? Wie zorgt er dan voor hun dierbare?

Voordringers

Terwijl zo’n beetje alle ziekenhuismedewerkers, verpleeghuismedewerkers, thuiszorg en thuishulpen inmiddels al gevaccineerd zijn, is er geen soortgelijke regeling voor mantelzorgers. Hoe komt dat ? Mantelzorgers zorgen toch ook? Wij vermoeden dat de oorzaak is dat de registratie van mantelzorgers bij overheidsinstanties nog steeds te wensen over laat. Over het algemeen is vaak wel duidelijk wie er mantelzorger zijn, maar niet in welke mate en intensiteit er mantelzorg wordt gegeven. Maar er speelt nog iets anders: we hebben te maken met steeds meer voordringers. Zo kan het natuurlijk nog best een tijdje duren, eer mantelzorgers aan de beurt zijn.

Contact ministerie

Inmiddels hebben we contact gezocht met het ministerie om erachter te komen hoe snel mantelzorgers in de vaccinatiestrategie gepast kunnen worden. Het ministerie vertelde ons dat er echt constant gekeken wordt welke groepen wanneer prioriteit hebben. De planning hangt echter ook af van zaken als de goedkeurig, werking en levering van de vaccins. Ook kan de volgorde van vaccinatie steeds veranderen door nieuwe ontwikkelingen en adviezen.

Lastige keuzes

Niet echt een bevredigend antwoord, dus maar weer een bericht teruggestuurd met de vraag of het niet veel logischer zou zijn om juist de mantelzorger nu als eerste te vaccineren. Zeker in situaties waar de mantelzorger intensief zorgt. Antwoord: Het feit dat de vaccins schaars zijn, dwingt tot lastige keuzes. Op basis van adviezen van de Gezondheidsraad is er daarom gekozen om allereerst de meest kwetsbaren, ouderen en mensen van onder de 60 jaar met een medische indicatie te laten vaccineren.

Maatwerk

Het is duidelijk dat mantelzorgers door het ministerie niet als urgent gezien worden. Wel kunnen ineens andere groepen gevaccineerd worden. Echt heel jammer maar we geven natuurlijk niet op. We blijven onze signalen delen en pleiten daarnaast voor maatwerk voor mantelzorgers binnen de vaccinatiestrategie. Miljoenen kwetsbaren worden verzorgd door mantelzorgers en dat maakt hen net zo essentieel als alle professionele zorgers. 

Mantelzorgverklaring

Ook MantelzorgNL is in gesprek met VWS om mantelzorgers beter in kaart te brengen door middel van een mantelzorgverklaring. De plannen om deze verklaring in te voeren gaan echter langzaam en hebben nu op het regelen van vaccinaties geen betrekking,” vertelt een woordvoerder van MantelzorgNL in een interview met Dagblad van het Noorden. In de tussentijd pleiten zij bij het ministerie voor het zichtbaar maken van mantelzorgers die in een kwetsbare situatie verkeren en intensieve zorg verrichten, zodat zij versneld gevaccineerd kunnen worden. “We hopen dat huisartsen bijvoorbeeld een bevoegdheid kunnen krijgen om ook mantelzorgers te vaccineren. Niet zodat zij iedere mantelzorger kunnen vaccineren, maar zodat zij wel de mogelijkheid hebben.’’ Wordt vervolgd.

 

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top