Mantelzorgers krijgen dagje vrij van vrijwilligers

handenLEen paar uurtjes bijslapen, koffiedrinken bij een vriendin of gewoon een middagje ‘even niet’. De vrijwilligers van Stand-by Duurstede zorgen dat mantelzorgers een paar uur vrij kunnen nemen. Zo houden ze het zorgen voor hun hyperactieve kind of dementerende vader beter vol.

Veel mensen mantelzorgen voor iemand die ziek of gehandicapt is. Mantelzorgen kan steeds meer moeite kosten. Een middagje winkelen, sporten of op bezoek gaan zijn activiteiten die er vaak bij in schieten. Voor dat probleem bestaat in Wijk bij Duurstede tegenwoordig een prachtig initiatief.

De vrijwilligers van Stand-by Duurstede zijn actief in de hele gemeente Wijk bij Duurstede , dus ook in Cothen en Langbroek . Zij gunnen mantelzorgers een moment voor zichzelf en nemen de zorgtaken eventjes over( gratis). Vervanging ( elke week op een vaste middag of ochtend) is een belangrijk aspect van de hulp aan mantelzorgers.

Hans van Osenbruggen is coördinator van Stand-by . Hij bemiddelt tussen zijn vrijwilligers en mantelzorgers die een helpende hand kunnen gebruiken.
“Het moet natuurlijk wel klikken tussen vrijwilliger en hulpvrager!” In kennismakings-gesprekken probeert hij de ‘zorgvraag en het aanbod’ nauwkeurig op elkaar af te stemmen.

Van Osenbruggen leeft zich in de situatie van zijn cliënten in: “Stel, jouw partner heeft een ziekte of handicap. Probeer je de situatie maar eens voor te stellen, dat je niet van huis kunt of liever niet gaat. Het is prettig als je dan een vertrouwd iemand hebt om eens op terug te vallen. Het is een plezierig gevoel als je iemand blij kunt maken. Het werk geeft veel voldoening.”

Essentieel is dat de mantelzorger ‘even los’ kan zijn van de zorg thuis, al is het maar een paar uur. Hoe moeilijk sommigen dat ook vinden, het is wel nodig. “Een kind met ADHD of PDD-NOS heeft veel invloed op het gezin. Het is ook belangrijk dat de ouders even tijd aan elkaar en aan de andere kinderen kunnen besteden”, stelt van Osenbruggen.

Hij heeft mooie dingen zien ontstaan: “Eén van onze vrijwilligers bezocht regelmatig een bejaard echtpaar waarvan de vrouw dementeerde. Een zware belasting voor haar echtge-noot. De vrijwilliger en de vrouw praatten vooral en keken soms samen naar de bloemen in de tuin of naar de televisie. De vrijwilliger bleef meneer zo nu en dan bezoeken nadat zijn vrouw was overleden. Ja, ik denk dat je wel kunt zeggen dat daar een vriendschap ontstond.”

Over het algemeen zetten de vrijwilligers zich een dagdeel per week in. Dat kan ’s morgens ’s middags of ’s avonds zijn, doordeweeks of in het weekend. Stand-by Fryslân is er niet voor de huishoudelijke werkjes of verpleegkundige taken, maar voor de persoonlijke aandacht. “Een wandelingetje maken of gezellig een kopje thee drinken hoort er ook bij.” De diensten van Stand-by gratis en er is geen indicatie van het CIZ nodig.

“Er is een mevrouw die wekelijks graag een uurtje naar gymnastiek gaat. Maar het kan ook zijn dat iemand een vergadering bij wil wonen, in een koor zingt of een paar uurtjes wil bijslapen, omdat dat er nooit van komt”, licht de coördinator toe.

Ook in de gemeente Wijk bij Duurstede wordt hulp gevraagd door mantelzorgers. “ Het kan meer dus hoop ik dan ook dat mantelzorgers zich herkennen in dit beeld en zich niet schromen om hulp te vragen. Stand-by is vanaf december 2015 hier aan de slag en zoekt vrijwilligers.” “Vrijwilligerswerk is goed om te doen. Je hoeft niet uit de zorgsector te komen. Het belangrijkste is dat je sociaal bent”, benadrukt van Osenbruggen

Mensen met een warm hart, tijd en interesse kunnen contact opnemen met:

Hans van Osenbruggen mobiel 06 44943655. Of bezoek facebook pagina Stand-by duurstede voor meer informatie.

Wat zou het fantastisch zijn als dit initiatief in meer gemeenten zou worden opgezet…

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top