Mantelzorgers hebben ondersteuning op maat nodig ! #nummer8

Mantelzorgelijk is de laatste maanden meer en meer uitgegroeid tot een waar mantelzorg expertiseplatform. Je vindt hier verhalen en ervaringen van mede-mantelzorgers, tips en kennis om het beter vol te houden, achtergronden en nieuws over onderwerpen die relevant zijn voor jouw leven. Maar welke stukken zijn de in het afgelopen half jaar  nou het best gelezen? Dat vertellen we je in onze Mantelzorgelijk Top 10!

Vandaag nummer 8 – Mantelzorgers hebben ondersteuning op maat nodig, door Marjolijn Bruurs

Het zorgen voor een kind met een zware handicap, een partner met gevorderde dementie, ouder(s) die steeds langer thuis moet wonen, een zus met lichamelijke beperkingen en een volwassen dochter met een chronisch psychiatrische aandoening gaat voorbij aan reguliere mantelzorg. Het maakt voor langere tijd deel uit van je leven, er sprake van complexe problematiek, waarbij je als mantelzorger vaak te maken hebt met meerdere wetten en schotten tussen financiering van zorg en ondersteuning. Deze mantelzorgers zijn niet zomaar te vervangen. Ze zijn in wezen onmisbaar geworden in de huidige participatie maatschappij.

Mantelzorg heeft in intensieve zorgsituaties grote impact op het leven van de mensen die intensief zorgen voor een dierbare en de keuzes die, veelal onbewust, worden gemaakt. Het regelen van zaken kost veel te veel tijd. Met name uitvoeringsregels en onduidelijke communicatie tussen mantelzorger en de dienstverleners staan snelle oplossingen in de weg als de mantelzorger aangeeft iets nodig te hebben. Dat betekent soms dat er minder tijd is voor andere gezinsleden, zoals kinderen en partners, die ook individuele begeleiding en quality time behoeven. Iedereen rondom de mantelzorger heeft er baat bij dat hij of zij in balans blijft, zélfs werkgevers, scholen, etc.

Uit de vele berichten die wij via mail en social media van lotgenoten ontvangen, blijkt dat een intensieve zorgsituatie negatieve invloed heeft op de persoonlijke gezondheid, het onvoldoende toekomen aan sociale contacten en de persoonlijke ontwikkeling die wordt geremd. Het is voor mantelzorgers in dergelijke situaties een hele uitdaging om een balans te vinden tussen werk, privé, andere verplichtingen en sociale activiteiten. Dat moet anders!

ONDERSTEUNING OP MAAT

Het volstaat dus echt niet meer om een jaarlijks uitje naar een pretpark weg te geven als waardering of vorm van respijt, de mantelzorgers af te schepen met een VVV bonnetje of – nog erger – te bezuinigen op het jaarlijkse mantelzorg compliment. Hebben gemeenten, wijkteams, mantelzorg steunpunten en professionals deze groter wordende groep mantelzorgers eigenlijk wel in de gaten?  Is er eigenlijk wel oog voor de kwaliteit van leven van deze mensen en hun gezinnen?

Het is een kwestie van omdenken, lijkt me: niet de mantelzorger moet passen in de regels voor uitvoering van de ondersteuning voor de mantelzorger bij de zorg, maar de uitvoering moet aansluiten bij datgene dat de mantelzorger zegt nodig te hebben. Zij willen gezien en erkend worden in hun rol als expert. Zij weten vaak heel goed wat er aan de hand is, welke zorg hun dierbare nodig heeft en weten dondersgoed wat wel en niet kan werken, ook voor hen.  Zij hebben recht op de juiste mantelzorg ondersteuning op maat. Overheid, praat dus niet langer OVER maar MET mantelzorgers.

https://petities.nl/petitions/overheid-praat-met-mantelzorgers-en-niet-over-mantelzorgers?locale=nl

En denk nou niet, ik ben geen mantelzorger dus ik hoef deze petitie helemaal niet te tekenen. Onthoud dat mantelzorg ons allemaal aan gaat: Je bent hem, je wordt hem of je hebt er ooit een nodig! Maak samen met ons een vuist om deze ondersteuning op maat te realiseren. Teken en deel de petitie daarom met jouw vrienden en volgers.

Ik wil iedereen op het hart drukken dat de petitie ook gewoon anoniem getekend kan worden. De email check is alleen een controle van het petitie platform om te kijken of jij wel écht de persoon bent die onze petitie ondertekent. Tijdens het tekenen kun je zelf de keuze maken tussen anoniem of openbaar. Het maakt ons niets uit, als je maar tekent! Dank alvast!

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top