Mantelzorgers zijn betrokken medewerkers

In een radiointerview bij BNR wordt gesproken met Marc van Westerlaak van Aon. Hij vertelt iets dat niet vaak genoeg gezegd kan worden. Mantelzorgers zijn vaak hele betrokken mensen, zowel privé als op de werkvloer. Met het verantwoordelijkheidsgevoel waarmee ze mantelzorgen werken ze ook voor de baas. Ze zullen hun best doen zo min mogelijk ‘tot last’ te zijn op het werk. Juist door die last niet te willen doorzetten op de werkvloer komen ze zelf sneller onder flinke druk te staan.

Om daar iets aan te doen moet de situatie eerst bespreekbaar gemaakt worden. Zowel tussen werkgever en werknemer, als tussen collega’s onderling. Kijk of thuiswerken een optie is, of variabele werktijden handig zijn en als iemand vaak op pad is, zorg dat de werknemer in de buurt zijn werk kan doen. Er zijn voldoende mogelijkheden, mits het bespreekbaar wordt gemaakt. Sinds ik actief ben voor Mantelzorgelijk praat ik er ook vaker met mensen over. Er is best een groot deel van de werknemers die het niet aangeeft bij zijn werkgever, dan kan hij/zij er natuurlijk ook niets aan doen!

Mantelzorg op je CV?

Zelf schreef ik ook al eens over artikel over mijn tijd als mantelzorger en of dit thuis hoort op mijn CV of niet. Ik vind van wel, dat zal niet verrassen. Waarom? Omdat het iets over je zegt, je bent betrokken en zorgzaam. Omdat je als mantelzorger ook veel leert en kwaliteiten ontwikkelt, denk aan die gesprekken met artsen, de administratieve rompslomp die je voor je rekening neemt en het geduld dat je moet tonen. Omdat het soms ook een gat op je CV opvult of verklaart, in mijn geval heb ik langer over mijn studie gedaan én ben ik niet verder gaan studeren.

Het is echt belangrijk dat we de mantelzorger als werknemer gaan omarmen. Voordat je werkgever dat echter kan doen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je het daar bespreekbaar maakt. Gebruik in het gesprek deze bronnen om voor jezelf te beargumenteren waarom jouw ‘werk’ als mantelzorger ook een gewin is voor de baas. Het aantal uren dat je werkt is niet alles, je bent er voor de lange termijn. Je hebt nu een onderzoek om op terug te vallen dat aangeeft dat ondersteunt dat mantelzorgers vaak juist betrouwbare krachten zijn. Eerder dat dan een onvoorspelbare of wisselvallige medewerker. Daar waken we wel voor hoor, want we vinden ons werk heel leuk en het biedt een fijne afleiding van de dagelijkse zorgen. Als het goed is!

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top