skip to Main Content

Mantelzorger in Beeld – Wendy zorgt voor Femke

Wendy Weijers, getrouwd, drie kinderen, wonend in Noordwijkerhout.

Wendy en Femke © foto: Claudia Otten
Wendy en Femke © foto: Claudia Otten

Dubbelop

De jongste van de drie, Femke, is 17 jaar. Bij de geboorte had ze zuurstoftekort wat een hersenbeschadiging tot gevolg had. Het werd al snel duidelijk dat Femke daardoor meervoudig beperkt geraakt is. Wendy en haar man waren dus vanaf het begin mantelzorger. Femke heeft het niveau van een kind van 7-8 jaar. Ze gaat niet meer naar school vanwege een angst- en stressstoornis die ze ontwikkeld heeft. Ze heeft 24 uur per dag toezicht nodig. Wendy is daardoor aan huis gebonden. Haar andere zonen zijn 20 en 21 jaar. Ook de zoon van 20 was vanaf de babytijd met zijn gezondheid aan het kwakkelen en bleek een afweerstoornis te hebben. Hij heeft zes jaar geleden een beenmergtransplantatie gehad en is de laatste jaren in redelijk goede gezondheid. Ook hij had mantelzorg nodig. Voor Wendy en haar man dubbelop.

Femke © Foto: Claudia Otten
Femke speelt graag met lego op haar kamer © Foto: Claudia Otten

Altijd thuis

Het eerste jaar bleef Wendy thuis en heeft ze alles zelf gedaan. Fysio en logopedie kwamen aan huis. Na 14 maanden ging Femke een paar dagdelen per week naar een vroegbehandeling. Kinderen tot 4 jaar worden dan behandeld binnen een revalidatiecentrum. Daarna ging Wendy weer werken. Verschillende banen kwamen voorbij, onder andere in een winkel en op Schiphol als passagiersassistent. Maar het werk was niet meer te combineren met de mantelzorg voor zoon en dochter. Na een aantal omzwervingen is Wendy als zelfstandige haar eigen kinderopvang begonnen. Dat was de ideale oplossing voor hun situatie. Ze is nu ongeveer 13 jaar gastouder in hun eigen huis. Tijdens de beenmergtransplantatie kon ze alleen niet werken als gastouder, omdat haar zoon vanwege infectiegevaar niet in contact mocht komen met andere kinderen. In die periode werkte Wendy tussen de bedrijven door in de thuiszorg. Voor Femke was er geen kinderopvang toen ze nog naar school ging. Dat bestaat eenvoudig niet in die regio voor kinderen met de problematiek die Femke heeft. Doordat Wendy thuis werkt kan ze er altijd zijn voor Femke.

Thuis werken © Foto: Claudia Otten

Goed team

Haar man werkt fulltime bij een hekwerkbedrijf, waardoor de zorg doordeweeks vooral op Wendy aankomt. In de weekenden pakt haar man het dan op. Ze zijn een goed team samen, ze weten precies wat er allemaal aan de hand is en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Ze weten van elkaar wat ieders sterke kant is en zo lossen ze moeilijke dingen goed op. Ook met veel hulp van vrienden en familie hebben ze het gered. Dit jaar zijn ze zelfs prinsenpaar van de plaatselijke carnavalsvereniging, wat ze zonder al die hulp nooit hadden kunnen doen. Daarnaast logeert Femke één keer per maand een weekend bij Wendy’s zus en zwager zodat Wendy en haar man samen wat kunnen ondernemen. Tussen alle drukte door maakt Wendy graag tijd vrij voor haar hobby: muziek. Ze is al jaren lid van de slagwerkgroep van de Marchingband van de plaatselijke muziekvereniging. Daarbij doet ze binnen de vereniging het management van de Marchingband en het kerst orkest en regelt ze alles met betrekking tot optredens in binnen- en buitenland. “Er gaat veel tijd in zitten maar het werkt ook ontspannend.”

Haar zonen zijn volledig zelfstandig, maar met Femke moet altijd rekening gehouden worden. Zomaar spontaan op een uitnodiging in gaan kan gewoon niet altijd. Er is immers altijd oppas nodig. Maar dankzij het eerder genoemde opgebouwde netwerk kan er best wel eens wat gepland worden. 

Wendy helpt Femke met de lego © Foto: Claudia Otten
Wendy helpt Femke met de lego

Afbouwen

Helaas moet Wendy het zorgvuldig opgebouwde werk als gastouder nu weer gaan afbouwen. Het fulltime werken naast de 24 uurs zorg voor Femke lukt gewoon niet meer. Het kost teveel energie om haar aandacht te verdelen tussen Femke en de (kleine) kinderen waar ze met veel liefde voor zorgt. Femke heeft door haar angst- en stressstoornis vaak hele moeilijke buien waarbij ze gilt, schreeuwt en haar agressie richt op Wendy. De deuren moeten dan op slot om te voorkomen dat ze wegrent. Dat zijn dingen waar je alert op moet zijn en rekening mee moet houden. Het lukt soms niet meer om dit te combineren met de werkzaamheden als gastouder. Vandaar dat ze minder gaat werken. Het is noodzakelijk om meer tijd voor haarzelf en voor Femke te hebben, zonder de druk van het werk erachter.

© Foto: Claudia Otten
Femke heeft ook taken zoals het uitlaten van de hond en het wegbrengen van de oude kranten. Dat zijn dingen die ze zelf kan. © Foto: Claudia Otten

Subsidies

Wendy: “Er zijn geen subsidies voor mantelzorgers. Eén keer per jaar krijgen we hier van de gemeente een mantelzorg “compliment”. Dat is €100 aan VVV bonnen. Ik deel dat altijd met mijn man. We kopen dan allebei iets leuks voor onszelf. We hebben wel PGB (persoons gebonden budget). Ik beslis zelf wie er hier in huis komt voor Femke. Ik kies de mensen. De mensen die we tot nu toe over de vloer hebben gehad vanuit een instelling waren steeds een teleurstelling. Ze bekijken alles beroepsmatig en kijken eigenlijk helemaal niet naar het kind. Daarom huren we nu vanuit de PGB ongeveer 30 uur per maand jonge meiden in met een rijbewijs, die Femke meenemen naar de stad of een dagje naar Duinrell. Femke vind het erg leuk om met die stoere meiden op stap te gaan, en dan hebben wij ook even onze handen vrij. Er komt nu soms ook een meisje van zestien om met Femke één op één leuke vriendinnen-dingen te doen. Het belangrijkste voor de mensen die wij inhuren is dat Femke er een klik mee heeft.”

Femke

Ondanks de soms moeilijke buien is Femke over het algemeen een vrolijke gezellige meid die van een grapje en van Lego houdt. Sinds een paar maanden gaat ze twee uur per week naar een zorgboerderij. Dit vind ze ontzettend leuk en gaan ze langzaamaan uitbreiden. Ze krijgt daar allerlei opdrachten voor het creatieve atelier. Er is een mooie grote moestuin waar ze in tuinieren. Femke heeft ook haar eigen stichting. Ze heeft al drie keer een dolfijntherapie gevolgd op Curaçao met hele goeie resultaten. Ook Wendy en haar man hebben daar hele goeie handvaten aangereikt gekregen om Femke beter te kunnen lezen en uit haar situatie te halen. Daar hebben ze heel veel aan gehad. Ze zouden het dolgraag nog een vierde keer willen doen maar dat kost natuurlijk veel geld. Vandaar dat ze haar eigen stichting heeft opgericht om geld in te zamelen. Sinds kort bakt Femke zelf ook kwarktaarten om te verkopen.

Femke bakt © Foto: Claudia Otten
Femke bakt © Foto: Claudia Otten

Verkeerde diagnose en medicatie

Door verkeerde medicatie die Femke voorgeschreven heeft gekregen voor haar angst- en stressstoornis (antipsychose middelen) heeft Femke veel problemen ondervonden. Wendy en haar man hadden er al zo hun twijfels bij, maar het groeide ze ook boven het hoofd en dus hebben ze het uit handen gegeven. Wendy: “Dan blijkt dat er niks gedaan wordt, of je moet weken wachten.” Onlangs hebben ze zelf besloten om, na overleg met de apotheek en advies van familieleden die er in thuis zijn, met alle medicatie te stoppen en Femke alleen nog canabidiol oftewel CBD olie te geven. Deze olie is voorgeschreven door haar neuroloog en krijgen ze op recept, maar wordt door henzelf betaald. “Haar gedrag is daardoor totaal veranderd. Ze keek opeens weer helder uit haar ogen en was heel anders. Weer veel meer zichzelf en zoals we haar kenden. Femke gaat nu ’s avonds rustig naar bed, slaapt vrij snel in en slaapt de hele nacht door, komt uitgerust haar bed uit, hoeft niet meer over te geven, heeft bijna geen hoofdpijn en buikpijn meer. Ze kan zich langer concentreren en is rustiger. Als ze al een uitbraak heeft van haar angst- en stressstoornis hebben we haar sneller terug uit de situatie. Er is dus een grote kans dat al die medicatie de verkeerde effecten bij Femke teweeg hadden gebracht.”

Wendy © Foto: Claudia Otten
Wendy: “Ik zou willen dat er meer begrip was voor de situatie van mantelzorgers.” © Foto: Claudia Otten

Meer begrip voor mantelzorgers

Op mijn vraag aan Wendy of er nog iets is waarvoor ze graag aandacht zou willen zegt ze:

“Meer begrip voor de situatie van mantelzorgers. Omdat de combinatie zorg en werken best pittig is en niet altijd lukt. Waardoor je concessies moet doen in je privé en zakelijk leven. Het zou toch heel prettig zijn als je daar wat meer ondersteuning vanuit de overheid of gemeente voor zou kunnen krijgen, zodat je dan wat meer zorg kan inkopen.”

Voor meer informatie over de stichting van Femke kun je kijken op www.dolphins4femke.nl 

Of volg de avonturen van Femke op facebook

Wil je ook meedoen aan mantelzorger in Beeld? Stuur dan een mailtje aan claudia@mantelzorgelijk.nl

Avatar

Claudia Otten

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X