Mantelzorger in beeld – Ingrid Keestra

Afgelopen maart zijn we voor onze rubriek ‘Mantelzorger in Beeld’ op bezoek bij Ingrid Keestra, marketingadviseur en mantelzorger. Ze deelt via blogs en social media haar ervaringen. Ze spreekt ook over mantelzorg en dementie, bijvoorbeeld in Alzheimer Cafés, en geeft workshops aan personeel van gemeentes en verpleeghuizen. Ze is getrouwd, moeder van een zoon en inmiddels auteur van het boek Mantelzorger der liefde. 

Ingrid zorgt al meer dan 12 jaar voor haar moeder en – zoals veel mantelzorgers – moest ze met vallen en opstaan haar weg vinden in de toch vaak ‘wondere wereld van dementie’. Na een aantal jaar mantelzorgen kreeg Ingrid het idee om een boek te schrijven. Niet persé het verhaal van haar moeder maar eigenlijk meer een positieve gids met haar ervaringen voor andere mantelzorgers bij dementie. Een perfect voorbeeld van ons motto: Delen helpt!

Het boek Mantelzorger der liefde kwam uiteindelijk in 2017 uit en is een aaneenschakeling van tips, ervaringen en hoop voor mantelzorgers die tegen de zelfde dingen aanlopen, als Ingrid in de zorg voor haar moeder. Tevens moest het leiden tot meer openheid en kennis over de zorg voor mensen met een vorm van dementie.

Ingrid:”Het staat buiten kijf dat Alzheimer een rotziekte is, die maakt dat de persoon die jij zo goed kende langzaam verdwijnt. Hiermee leren omgaan is geen sineceure.”

In eerste instantie zorgde Ingrid en haar familie lange tijd gewoon thuis voor haar moeder, die steeds vergeetachtiger werd. Toen die zorg in de thuissituatie te zwaar werd, gingen zij op zoek naar een verpleeghuis. Daar woont Ingrid’s moeder nu inmiddels twee jaar, midden in het gezellige centrum van Deventer. Ingrid vertelt ons enthousiast over het verpleeghuis, alle activiteiten en ook over de hartelijke verzorging. Ze voelt zich nog steeds nauw betrokken bij de zorg voor haar moeder.

Ingrid: “In dat hele proces vol zorg rondom iemand met dementie ervaren mantelzorgers vaak hetzelfde. Je dierbare wordt ziek en ineens sta jij voor die zware zorgtaak. Er zijn veel fases die je dan als mantelzorger samen met je dierbare doorloopt: ongerustheid, ontkenning, boosheid, verdriet. Verder moet je veel praktische zaken regelen als dingen niet meer lukken, je krijgt te maken met artsen en instanties en moet moeilijke keuzes maken.

In haar boek geeft Ingrid hoop en tips uit haar eigen ervaringen, aangevuld met concrete voorbeelden, interviews met mensen die beroepsmatig met dementie te maken hebben en natuurlijk haar eigen blogs. Ook laat Ingrid in haar boek goed zien dat de zorg om iemand met een vorm van dementie niet alleen maar kommer en kwel is maar dat er ook ruimte is voor verwondering, ontroering en plezier.

We hebben het boek in één ruk uitgelezen en vinden het een absolute aanrader voor mantelzorgers en zorg professionals van mensen met dementie. Wil je meer weten over het boek of wil je het meteen bestellen? Klik dan even op deze link.

Wil je ook meedoen met onze rubriek ‘ Mantelzorger in beeld’, stuur dan een mail naar info@mantelzorgelijk.nl en wie weet komt onze fotografe Claudia dan wel bij je op bezoek

Alle foto’s © Claudia Otten

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top