Mantelzorger in Beeld: Conny zorgt voor Gert #cva

Conny (55) en Gert (59), een gewoon Nederlands stel. Ze leven hun leven in een klein plaatsje in Noord Brabant. Conny heeft al 24 jaar haar eigen schoonheidssalon en Gert werkt bij een bedrijf waar pvc buizen gemaakt worden. Hij werkt in ploegendienst. Dan slaat zeven jaar geleden opeens het noodlot toe. Gert was al een paar dagen een beetje verward. Plotseling tijdens een nachtdienst gaat het mis. Gert krijgt een CVA (cerebrovasculair accident) oftewel een beroerte, en het zit gelijk helemaal fout. Hij kan niets meer, niet meer praten, zich op geen enkele manier meer uiten, hij is halfzijdig verlamd, krijgt er epilepsie bij,  en ook slikken gaat moeilijk en dat is definitief. Hij zal het niet meer kunnen leren. Na ziekenhuis, verpleeghuis en revalidatiecentrum komt Gert weer thuis wonen. Na een kuitoperatie werd hij weer in het verpleeghuis opgenomen, maar daar hadden ze geen tijd om goed op hem te letten wegens een tekort aan personeel. Toen Conny erachter kwam dat Gert een hele nacht niet geholpen is terwijl hij behoorlijk ziek was, heeft ze besloten om zelf voor Gert te blijven zorgen.
PortretG&C5393MIB
Conny is een pittige dame die alles zelf wil doen. Ze wil geen hulp van de thuiszorg. Eénmaal per week komt de huisarts even langs om te checken of alles goed gaat. Ook toen wij er waren kwam hij even binnen en sprak zijn bewondering uit voor Gert en Conny.

In het begin van de vreselijke gebeurtenis was er nog medeleven van de vrienden en kennissen van Gert en Conny maar nu, zeven jaar later, zijn er nog maar weinig vrienden over. Eigenlijk helemaal geen. Het is erg stil om hen heen.


Het moeilijkste vindt Conny de afasie. Ze communiceren met hun duim. Duim op betekent ja, duim naar beneden betekent nee. Helaas is dit niet altijd adequaat.

Gert kan via deze stoel (Sara Stedy) overgezet worden van de rolstoel naar bijvoorbeeld de traplift. Doordat het PGB deels is wegbezuinigd hebben ze het financieel een stuk minder. Ze zijn blij dat hun huis bijna hypotheekvrij is, anders hadden ze hier niet kunnen blijven wonen en huren was geen optie geweest want dat zou in deze tijd niet haalbaar zijn.

G&C5434MIB

G&C5437MIB

Gert-traplift5439MIB

Conny is erg doortastend en gaat overal achteraan. Haar schoonheidssalon heeft ze van de hand moeten doen. Daar was geen tijd meer voor. Maar af en toe, als Gert naar de dagbesteding is, gaat ze nog wel eens helpen, want de salon zit aan hun huis vast.
G&C5385MIB

Ook Marjolijn en ik hebben grote bewondering voor jullie Conny en Gert! Bedankt dat we even mee mochten kijken in jullie leven.

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Geweldig hoe jullie het samen doen, we hebben jullie leren kennen in blixenbosch waar ook Karel was voor revalidate.
    We weten wat het is om je leven weer op de rit te krijgen, daar is veel doorzetting vermogen voor nodig.

  2. Heel veel sterkte samen !
    Heel herkenbaar, dat er zoveel mensen
    om je heen weg vallen ! Ben inmiddels 19 jaar
    Dialyse afhankelijk. ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top