mantelzorger in beeld: camiel derkx

Dit is Jordy Derkx (26) uit Nieuw-Bergen (Limburg).

Dit is Jordy

Jordy is de meervoudig gehandicapte broer van Camiel Derkx (23). Camiel is striptekenaar van beroep, en daarnaast ook mantelzorger voor Jordy. Camiel woont op zichzelf in Den Bosch. Jordy woont en werkt vijf dagen in de week op zorgboerderij De Witte Hoeve in Oploo (Noord-Brabant), waar hij het erg naar zijn zin heeft. Naast het werk op de zorgboerderij, wat onder andere bestaat uit het voeren van de dieren, krijgt hij er fysiotherapie, zwemmen en paardrijden (Equitherapie). De overige twee dagen slaapt Jordy  bij zijn moeder in Nieuw-Bergen.

Camiel en zijn broer zien elkaar regelmatig en bellen elkaar steevast iedere avond. Ze praten dan over van alles en nog wat, zoals wat ze die dag hebben gedaan, of wat ze gegeten hebben. Kortom, gezellige luchtige gesprekjes. Camiel werd tijdens zijn studie zo geïnspireerd door Jordy dat hij als afstudeerproject een stripboek maakte genaamd “Mijn gehandicapte broer en ik”, gebaseerd op de dialogen en belevenissen die ze samen hadden. Het project werd zeer goed ontvangen en Camiel laat het zeker niet bij dat ene boek. Er zullen er meer volgen!

Het grootste deel van de dag zit Jordy in zijn rolstoel, maar hij kan ook heel goed een stukje lopen. Als wij er zijn demonstreert hij dat trots!

Camiel heeft onlangs alweer een nieuwe strip gemaakt die we ook op mantelzorgelijk.nl hebben mogen delen.


Zelfs in het voorraadhok van de zorgboerderij komen we Jordy en Camiel tegen.

Sinds de vader van Camiel en Jordy anderhalf jaar geleden overleed, is de druk van het mantelzorgen wel wat zwaarder geworden voor Camiel. De belangrijke zaken met betrekking tot Jordy, die zijn moeder eerst met hun vader zou hebben besproken, bespreekt ze nu met Camiel, waardoor hij veel meer betrokken is bij alles.

Jordy is duidelijk heel trots op zijn broer, en op het stripboek!
Meer informatie over Camiel, zijn werk als striptekenaar en illustrator kun je vinden op www.camielderkx.com.

Fotografie: Claudia Otten

 

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top