Mantelzorgen, zoveel meer dan zorgen voor..

De scholen hadden vakantie en het dorp waar wij wonen is dan meestal oorverdovend stil. Iedereen lijkt weg te zijn, wij niet. Wij gaan om en om wat doen met de kinderen, maar weggaan is zelden een optie. Dus Bram ging gewoon naar de dagbesteding en mijn dochter en ik een dagje naar Groningen stad, om te shoppen. Ze was toen 15 en het was precies zoals ik gedroomd had hoe het zou zijn om een dochter van 15 te hebben. Mooi, nieuwsgierig, onzeker en stoer tegelijk… een heerlijk mens.

Even de volle aandacht

Groningen is voor ons niet naast de deur. Geen enkele stad die van een jonge vrouw het predicaat ‘Stad’ mag hebben ligt hier naast de deur, dus we hebben een heleboel tijd om te kletsen. Ze geniet. Eindelijk geen afleiding, geen excuus om gesprekken te onderbreken, 1 uur en drie kwartier de volle aandacht. We hebben het over van alles. Eerst wat gezellige klets, dan de wat serieuzere zaken, een stukje nieuwsgierigheid naar mijn dromen toen ik haar leeftijd had. Ik geniet van haar verwachtingen voor haar toekomst en druk haar op het hart nooit iets uit te stellen voor later!

De tijd vliegt en we parkeren de auto. We werken een lijstje van winkels af die ze wil zien. Het is 2 uur als ik aan mijn eerste koffie zit. Ik moet lachen want alles wat ze leuk vindt doet me denken aan de kleding die ik vroeger had. Toen was dat ‘in’, nu is dat ‘vintage’ m.a.w. über hip! Als het tijd is om naar huis te gaan om op tijd te zijn voor Bram, halen we Sushi en duiken snel de garage in. Dat is een beetje traditie, picknicken in de auto.

Levend verlies

Op de terugweg leest ze haar horoscoop en ziet het leven wel zitten: Vriendelijk en eerlijk, trouw en origineel, onafhankelijk en intellectueel. Maar ook eigenzinnig en dwars…

Ze leest die van mij en kan zich niet voorstellen dat ik mijzelf daar echt in herken: Avontuurlijk en moedig, enthousiast en zelfverzekerd, dynamisch en vlug van begrip. Maar ook impulsief en ongeduldig… Het maakt me emotioneel want ik weet hoe trots ik vroeger was op al die eigenschappen waarmee ik de wereld ging veroveren. En zie waar het leven mij gebracht heeft. Al die landen en culturen die ik aan mijn kinderen zou laten zien. Zo hard als ik mijn best moet doen om niet meer impulsief en ongeduldig te zijn, omdat ik ook de mensen die ons niet vooruit willen helpen, zo hard nodig heb. Een leven zo anders dan bij mij past, het emotioneert mij dieper dan ik haar wil laten merken.

We gaan door naar het sterrenbeeld van Bram: Optimistisch en vrij, goedgehumeurd en eerlijk, intellectueel en filosofisch. Maar ook blind optimistisch en zorgeloos…

We zijn er een tijdje stil van. Wat hadden we die jongen graag willen ontmoeten….

Avatar foto

Ik studeerde restauratiewetenschappen in Engeland, had een eigen Studio en vloog de wereld rond, werkte in een museum in Peru en ook voor MTV. Toen mijn eerste kind geboren werd was ik in opleiding tot database marketeer. Onze oudste, Bram, is zeer ernstig verstandelijk en meervoudig beperkt. Nadat Bram als kleine baby ziek werd en ik meer in het ziekenhuis woonde dan thuis, was ik genoodzaakt mijn werk op te geven. De consequenties daarvan ervaar ik nog elke dag. Inmiddels ben ik moeder van drie kinderen, 'ErvaringsExpert', initiatiefnemer van #2CU en #ZEVMBnl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top