Mantelzorgen in het verpleegtehuis. Hoe doe je dat? #tips

Als mantelzorger ben je verantwoordelijk voor de zorg van je dierbare. Een verhuizing naar een verpleeghuis zal die situatie veranderen omdat je de zorg voor een groot deel uit handen moet en kan geven. Maar ondanks dat veel mantelzorgers – maar ook hun vrienden, kennissen en bekenden – denken dat het ‘t einde is van hun aandeel in de zorg, is dit zeker niet waar. Welke manieren zijn er om mee te zorgen voor een dierbare in een verpleeghuis? We zetten er een aantal op een rijtje:

1. Het vinden van andere en nieuwe manieren om te verzorgen
In een verpleeghuis krijgt de bewoner professionele hulp. Als familie kun je op andere manieren bijdragen – juist door de extra tijd die je aan je dierbare kunt besteden. Denk dan aan activiteiten als met elkaar zingen, een puzzel maken, handen masseren maar – als je dierbare op een kleinschalige groep woont – kun je ook af en toe koken of iets bakken.  Zo kun je het leven in het verpleeghuis zo aangenaam mogelijk maken.

2. Voelen dat je deel uitmaakt van het verpleeghuis
Het geeft een goed gevoel wanneer de verpleging de tijd neemt voor familie en wanneer ze de betrokkenheid en aanwezigheid van mantelzorgers accepteren. Uiteindelijk heeft zowel de familie als de verpleging natuurlijk hetzelfde doel: een zo aangenaam mogelijk leven voor de bewoner.

3. Het hele plaatje zien
De bezorgdheid om je familielid zal nooit verdwijnen. Er zijn altijd dingen die in het verpleeghuis anders gaan dan dat je als mantelzorger zou doen. Maar onthoud dat er nu iemand anders ook zorg draagt voor je familielid. Een goede balans hiertussen vinden is essentieel. Ook is het belangrijk om met de EEVer van de groep of afdeling over je zorgen en twijfels te blijven praten. Krop het niet op maar doe er iets mee.

4. Leren omgaan met stress
Wanneer een familielid naar een verpleeghuis gaat, levert dat vaak stress op. Je voelt je schuldig. Maar probeer het te accepteren. Door er veel en op jouw manier te zijn voor je familielid, kun je leren hier mee om te gaan.

5. Mogelijkheden voor jezelf zien
Mantelzorg is een zware taak. Wanneer je familielid naar een verpleeghuis gaat, is er meer ruimte voor jezelf. Probeer die ook te benutten. Dit heeft voordelen voor je energie en gezondheid. Je kunt langer deel uitmaken van de zorg voor je dierbare.

Heb jij nog tips voor je lotgenoten? Zet ze hieronder in een reactie zodat anderen er ook iets aan hebben 🙂

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top