Mantelzorgelijk Top 10: Tips voor het aanvragen van een indicatie #nr2

Mantelzorgelijk is een enorme site! Je vindt hier verhalen en ervaringen van mede-mantelzorgers, tips en kennis om het beter vol te houden, achtergronden en nieuws over onderwerpen die relevant zijn voor jouw leven. Maar welke stukken zijn de afgelopen maanden nou het best gelezen? Dat vertellen we je in onze Mantelzorgelijk Top 10!

Vandaag nummer 2: Tips voor het aanvragen van een indicatie

Een indicatie aanvragen bij de gemeente is niet gemakkelijk, zeker als je de taal van zorg niet kent. Met een goede voorbereiding kom je echter een stuk verder. Het is goed om over een aantal onderwerpen na te denken, voor je naar de gemeente stapt. Hier vind je een paar praktische tips voor het aanvragen van een indicatie.

1. Wees “professioneel”

Bekijk je persoonlijke situatie van een afstandje. Hoe sta je ervoor in de ogen van een buitenstaander? Probeer emoties en overbodige taal weg te laten en in plaats daarvan een aantal speerpunten voor jezelf te bedenken waar je tijdens het gesprek met de gemeente de aandacht op wilt hebben.

2. Kijk naar de toekomst

Verwoord je situatie en denk na over de toekomst. Wat is de prognose van de ziekte? Wat kun jij (of degene waar je voor zorgt) nu nog net wel, maar straks mogelijk niet meer?

3. Denk na over verschillende onderwerpen

Onderzoek bij de onderstaande onderwerpen waar de beperkingen zijn, en probeer ze te formuleren in wat het probleem is – en of je daar zelf een oplossing op hebt of niet. Benoem ook de onderwerpen waar al wél een oplossing voor is. Zo laat je zien dat je zelf ook actief naar mogelijkheden zoekt.
➢ Zorgtaken
➢ Begeleiding in het (dagelijkse) leven
➢ Administratie
➢ Huishouding
➢ Spoed, huisarts en ziekenhuisbezoeken
➢ Hobby’s, dagbesteding, sociale interacties

4. Schrijf het op

Wanneer je bovenstaande in kaart brengt, zet het dan meteen op papier. Een formulier hiervoor kun je gratis aanvragen, bijvoorbeeld via: info@partisa.nl onder vermelding van mantelzorgweb.

5. Zorg voor extra aanwezigen

Wanneer je het gesprek voert, zorg dan dat er één of meer mensen bij aanwezig zijn. Zij kunnen helpen met het duidelijk maken van uw standpunten en ook helpen om informatie te onthouden. Neem de eerder genoemde punten samen door en zorg dat alle aanwezigen weten waarom je op welke gebieden ondersteuning nodig hebt.

6. Check de eigen bijdrage

Informeer naar de eigen bijdrage. In sommige gevallen is die zo hoog dat je het beter zelf kunt regelen.

7. Wil je een eigen zorgplan maken?

Je hebt het recht om een eigen zorgplan in te dienen en zelf aan te geven welke zorg jij of je dierbare nodig heeft. Daarbij kun je ook aangeven waarom je van een PGB gebruik wilt maken.

8. Wees eerlijk over de grenzen van mantelzorg

Het allerbelangrijkste is dat je voor jezelf in kaart hebt wat er al aan mantelzorg gebeurt – en wat er gebeurt wanneer de indicatie niet wordt afgegeven. Schroom daarbij niet ook aan je eigen netwerk te denken en aan te geven wanneer de grens aan mantelzorg is bereikt.

9. Waarom een PGB?

Als je kiest voor een PGB, zorg dan dat je naast bovenstaande punten ook duidelijk hebt waarom je voor een PGB kiest. Dit kan zijn omdat je iemand inhuurt die je kent. Of omdat je een instelling kiest die alleen met PGB’s werkt maar waarin je een groot vertrouwen hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk maakt hoe je de administratie omtrent het PGB gaat regelen.

Belangrijk om te weten

• Je mag een verslag vragen van het gesprek dat je gevoerd hebt. Zo kun je zien of het beeld klopt dat de gemeente van jouw situatie heeft.
• Er kan gevraagd worden naar persoonsgegevens van mantelzorgers. Als je dit een schending van uw privacy vindt, kun je dit weigeren.
• Een nuttige site met brieven die je kunt sturen als je verzoek om indicatie is afgewezen, vind je hier: https://iederin.nl/

Dit artikel is geschreven door Cynthia Reindersma, de directeur van Partisa.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top