Mantelzorgelijk Manifest – Deel 1 van 8 – Het begin, de aanleiding

Waarom hebben we eigenlijk het Mantelzorgelijk Manifest geschreven? Het begon toen we steeds vaker zagen dat er onrealistische verwachtingen bestaan over de inzet van mantelzorgers. Eénzijdige plannen om de problemen in de zorg op te lossen. Zonder de mantelzorger te betrekken wordt er, door anderen, wel over hun leven besloten. En wie komt dan op voor de belangen van mantelzorgers?

Want steeds vaker zagen we berichten in de media dat mantelzorgers meer taken moeten gaan overnemen. Niet alleen in de thuissituatie, maar ook in instellingen en ziekenhuizen. Mantelzorgers als ultieme oplossing voor de negatieve gevolgen van beleidskeuzes, de vergrijzing en de tekorten. Mantelzorgers als duizend-dingen-doekje en gevoelsmatig als afvoerputje van het zorgsysteem. Dit gaat niet goed zo.

We zagen ook de vele bezuinigingen die doorgevoerd werden en de nieuwe lijsten waarop onderwerpen staan met nog grotere besparingen. We zagen de verklaringen van instellingen dat mantelzorgers echt aan de bak moeten om te helpen vanwege personeelstekort. Maar we zagen ook dat diezelfde instellingen geen vacatures open hadden staan en dus helemaal niet actief naar personeel op zoek zijn? Dit gaat echt niet goed.

Maar vooral lazen en hoorden we jullie berichten er reacties. Schrijnende verhalen over de effecten van de invoering van de WOZO en andere beleidsprogramma’s. Over de problemen met indicaties. Over het moeten vechten voor je eigen bestaan. Het ontbreken van ondersteuning. En vooral over het niet hebben van een stem, een positie of rechten. Dit gaat dus helemaal niet goed.

En toen viel het kabinet. Wij vonden dit een uitgelezen moment om het Mantelzorgelijk Manifest te gaan schrijven. Een manifest waarin we oplossingen en de randvoorwaarden beschrijven. Een document waaruit de politieke partijen kunnen putten als ze de mantelzorger echt willen ondersteunen, herkennen en erkennen. Maar vooral een document waarin we ons laten horen, waar we opstaan tegen de opgevoerde druk en waar we de krachten bundelen om te verdedigen wat voor ons belangrijk is.

En zo zijn we begin augustus op zoek gegaan naar collega-mantelzorgers en mantelzorgveteranen die mee wilden doen en mee wilden denken om een stevig manifest neer te zetten. En dat is gelukt. Na weken hard werken ligt er een mooi manifest opgesteld door: Marjolijn Bruurs – Margreet van der Voort – Ellen den Boef – Sarike de Zoeten – Fatos Ipek – Anke van Beckhoven – Jolanda Groothuis.

Tijdens het schrijfproces hebben we waardevolle input gekregen van onze mee-leesgroep. Wij willen hen nogmaals bedanken: Cees van Bodegom – Esther Jacobs – Adaja Quak – mw. Drs. A.H. Palsma – Anne Boeser – Inge van Geffen – Ton in ’t Veen.

 En op 11 september jl. is ons manifest online gegaan. We gaan verder om dit goed onder de aandacht te brengen. We gaan het delen, opsturen en overhandigen. Overal en bij iedereen. Onze stem moet gehoord worden! Maar het is ook belangrijk dat onze beweging groter en sterker wordt. Doe je mee?

Alle mensen achter Mantelzorgelijk zijn ervaren mantelzorgers en mantelzorgveteranen die hun tijd en energie doneren om de wereld van (toekomstige) mantelzorgers beter te maken. We vinden dat het echt anders kan en anders moet. Dus sluit je aan bij onze beweging door vriend te worden. Samen laten we Mantelzorgelijk groeien, kaarten we belangrijke mantelzorgthema’s aan en geven we alle mantelzorgers in Nederland een stem!

Volledig Manifest in PDF

Voor meer informatie zie: www.mantelzorgelijk.nl

Contact via: contact@mantelzorgelijk.nl

Link manifest: https://mantelzorgelijk.nl/over-mantelzorgelijk/manifest/

Hashtag: #mantelzorgelijk  #mantelzorgersstaanop #mantelzorgelijkmanifest

 

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top