Mantelzorg tijdens avondklok mogelijk met verklaring noodzakelijke mantelzorg

Goed nieuws voor mantelzorgers die ook ‘s avonds voor een dierbare moeten zorgen!

Tijdens de persconferentie van woensdagmiddag 20 januari is gesproken over een avondklok. Mantelzorgers mogen tijdens deze avondklok over straat om zorg te verlenen die niet kan wachten. Wel is het noodzakelijk dat zij een verklaring noodzakelijke mantelzorg bij zich hebben. Deze verklaring is online te downloaden op de website van MantelzorgNL.

Het is hierbij belangrijk dat de zorg die wordt verleend tussen 20.30 en 4.30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. Het gaat dus echt om noodzakelijke mantelzorg zoals bijvoorbeeld het naar bed helpen van een ouder op leeftijd die op nog zichzelf woont en dat niet meer alleen kan. Of in het geval van calamiteiten.

Hoe gaat het in zijn werk?

De verklaring noodzakelijke mantelzorg is te downloaden via de website van de Rijksoverheid. Op de verklaring moeten de gegevens zijn ingevuld van zowel de mantelzorger als van de zorgvrager. Tevens wordt gevraagd om welke zorg het gaat. Wanneer de mantelzorger op pad gaat moet zowel de getekende verklaring als een identiteitsbewijs worden meegenomen. Wanneer iemand zorgt voor meerdere personen moet per zorgvrager (als deze op verschillende adressen wonen) een aparte verklaring worden ingevuld.

Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met de zorgvrager of de huisarts.

De eigen verklaring kun je HIER downloaden.

Meer informatie

Bij vragen of behoefte aan advies over een specifieke mantelzorgsituatie kunnen mantelzorgers bellen naar onze hulplijnen via (088) 505 43 31 of mailen naar coronahulp@mantelzorgelijk.nl

 

 

 

 

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top