Mantelzorg Momenten: Ik heb geen moment maar een situatie

Deze week niet zozeer een Mantelzorg Moment maar meer een Mantelzorg Situatie. Van de 50 jarige Marleen, die ondanks dat ze meerdere broers en zussen heeft uiteindelijk de enige mantelzorger voor haar vader is.

“Hoe langer ik voor mijn vader zorg, hoe meer ik me afvraag waarom ik, als oudste van zes kinderen, de enige mantelzorger ben voor mijn 85-jarige vader. Het is een rol die ik nooit had verwacht, nooit hen geambieerd en die als een zware last op mijn schouders rust. Een van mijn broers is overleden, een ander is volledig uit beeld, en een derde vecht tegen een verslaving. Ondertussen wonen de twee jongsten van ons gezin honderd kilometer verderop en lijken ze echt te geloven dat eens in de vier maanden een bezoekje aan mijn vader een significante bijdrage is aan zijn zorg. Zij zijn respectievelijk 13 en 15 jaar jonger dan ik, en hoewel ze beide fulltime werken, hebben ze geen kinderen van zichzelf.

Terwijl ik zie hoe mijn vader elke dag zwakker wordt, kan ik niet anders dan me afvragen waar hun gevoel van verantwoordelijkheid en loyaliteit is gebleven. Ik heb veel opgeofferd om ervoor te zorgen dat mijn vader het goed heeft, vaak ten koste van mijn eigen leven, gezin en ambities. Het is een last die ik zonder klagen draag, maar de afwezigheid van steun van degenen die deze verantwoordelijkheid voor mijn gevoel samen met mij zouden moeten delen, weegt inmiddels loodzwaar.

Ik vraag me af waarom ik, en ik alleen, de last van de zorg voor onze vader zou moeten dragen. De onbeantwoorde vraag blijft in de lucht hangen, en ik blijf mijn plicht met toewijding vervullen maar snap niet wat mijn broers en zussen bezield. Ik voel me overbelast, verdrietig en eenzaam. Daar zijn mijn broers en zussen ook debet aan.”

Bizarre situatie, toch?

Heb je zelf een Mantelzorg Moment of een situatie die je wil delen, mail naar contact@mantelzorgelijk.nl en wie weet staat jouw verhaal hier binnenkort ook

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Beste mevrouw,
    Ik herken uw verhaal. Ik heb eerst voor mijn.vader gezorgd, hij is overleden aan kanker. Daarna is mijn moeder gaan dementeren, het laatste jaar gaat dat snel. We wonen.nu.samen en gelukkig is er nu een.pgb budget toegekend waardoor ik nu elke maand betaald wordt voor de zorgtaken.
    Mijn broer woont 10 km verder en komt op zondag koffie drinken, verder niets. De tuin , de schuur en alles moet ook bijgehouden worden maar helaas als ik dat ter sprake breng.komt er geen reactie. Mijn.zus.is druk met haar eigen.gezin, af en toe doet ze wel iets, maar 98% van de zorg ligt bij mij. Veel sterkte gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top