Mantelzorg-Memo’s 04 Mantelzorg-Mallemolen

Mantelzorg-Mallemolen

‘In de mallemolen van het leven draai je allemaal je eigen rondje mee’

Deze regel uit het Songfestival-lied van Heddy Lester uit 1977 schoot me onmiddellijk te binnen bij het bedenken van de titel van deze aflevering van de Mantelzorg-Memo’s. Het beeld van een draaimolen, die maar doorgaat en doorgaat, ook al kun je het haast niet bijbenen, vind ik heel passend voor sommige fases in het leven van een mantelzorger.

Daarbij zie ik dan een tredmolen voor me: het onverbiddelijke doordraaien van de tijd en ook de voortgang van de ziekte bij je dierbare, ongeacht wat er gebeurt en om wie het gaat. Het kan ook slaan op de bureaucratie waarin je als mantelzorger verzeild raakt: de wirwar van nieuwe begrippen en afkortingen en de berg ingewikkelde formulieren die je in moet vullen. Eerst voor diagnoses en indicaties en later voor het krijgen van vergoedingen. Wat een rompslomp!

Soms werd ik er gewoon draaierig van! Maar ja, je blijft je toch vasthouden, al vind je het niet leuk meer, want je hebt geen keuze. Je hebt er gewoon maar mee te dealen. Toch deed ik altijd mijn best om het niet alleen als iets negatiefs te zien, maar ook als een carrousel met mooie paarden. In het Engels heet een draaimolen een ‘merry-go-round’; wat ‘vrolijk ronddraaien’ betekent. Want je zit nu eenmaal samen in dit schuitje en kunt er dan toch alleen maar het beste van maken.

Zo’n ouderwetse carrousel op de kermis vroeger had toch ook  hele mooie kanten: hij was rijk versierd met mooie paarden en veel rood, goud en glitter, er was beweging en vrolijke muziek en het rook lekker, want hij zat vlak naast de poffertjestent! En dat geeft dan gelijk weer inspiratie voor het omgaan met jouw dierbare met dementie. Maak gebruik van de herinneringen aan oude kermissen, laat er foto’s van zien of toon er een filmpje van, met die typische draaiorgel-achtige muziek (bv. https://www.youtube.com/watch?v=rok3MhflAJw). Of bak samen poffertjes en serveer die op vrolijk gekleurde papieren bordjes met veel te veel poedersuiker! Zo komen allerlei zintuigen aan bod die hopelijk een moment van vreugde brengen en misschien zelfs voor even wel wat laatjes in het geheugen openen.

Heb jij ideeën voor leuke alliteraties voor de Mantelzorg-Memo’s? Ik ontvang ze graag!

Met Mantelzorger der liefde-groet,

Ingrid Keestra

Klik op deze regel voor de gesproken versie van mijn blog.

is van nature een optimist, marketingadviseur en mantelzorger van haar moeder met Alzheimer. Ze schreef het boek 'Mantelzorger der liefde', een positieve gids over mantelzorgen bij dementie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top