Mantelzorg in België – overeenkomsten en verschillen

Het was vorige week in België dag van de mantelzorg. De vergelijking met Nederland dringt zich op, kijk maar eens naar deze reportage van de regionale zender BRUZZ. Ook in Brussel zijn mantelzorgers weinig bekend met de organisaties die hen kunnen helpen, zegt het Steunpunt Mantelzorg van de Socialistische Mutualiteiten. Daar moet verandering in komen.

Het Steunpunt Mantelzorg ijvert ervoor dat mantelzorgers meer aandacht krijgen, en meer hulp. “Wij zien dat het aantal mantelzorgers is gedaald (in Vlaanderen en Brussel n.v.d.r.), terwijl het aantal hulpvragers – zij die hulp nodig hebben – is gestegen”, vertelt Dorien Vandormael van het Steunpunt Mantelzorg aan BRUZZ.

Dag van de Mantelzorg in België. Foto Saskia Vanderstichele
Dag van de Mantelzorg in België. Foto Saskia Vanderstichele

In Brussel komt daarbij dat mantelzorgers niet goed weten dat ze hulp kunnen krijgen en waar ze daarvoor moeten zijn. Zes Nederlandstalige en een Franstalige mantelzorgvereniging hebben zich verenigd in het consortium M-OK, het Mantelzorg Overleg Komité, om mantelzorgers in Brussel beter te informeren en te ondersteunen.

Niet iedereen weet dat hij of zij mantelzorger is, zegt Vandormael. Mantelzorg is informele zorg voor iemand uit je omgeving. Het kan gaan om koken voor je buurvrouw, winkelen voor je grootvader of met je gehandicapte broer naar de dokter gaan.

Verschil met Nederland
In Vlaanderen keert 76 procent van de gemeenten een mantelzorgpremie uit, vertelt Vandormael. Dat is een maandelijkse of jaarlijkse toelage voor mantelzorgers. Het bedrag verschilt sterk van gemeente tot gemeente. In het Brussels Gewest bestaat nergens een gemeentelijke mantelzorgpremie. Andere premies zijn wel mogelijk, bijvoorbeeld voor wie is aangesloten bij de Vlaamse zorgverzekering of voor wie tijdelijk stopt met werken omwille van zorg.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top