Mantelzorg en de zorgverzekeringen in 2023

Inmiddels zijn alle premies van de basis- en aanvullende zorgverzekeringen bekend gemaakt en kan je er eventueel voor kiezen om van verzekeraar te switchen.  In het nieuws hebben we al kunnen lezen dat de zorgpremie voor het basispakket volgend jaar flink duurder zal zijn. Een goed moment om te kijken of je zorgverzekering  nog wel past bij  je huidige situatie. Maar waar moet je nou precies op letten? Daar gaat dit blog over. Lees dus vooral verder als je daar achter wil komen..

Als mantelzorger is het kiezen van een nieuwe zorgverzekering niet altijd even makkelijk. Naast de verplichte basisverzekering heb je voor mantelzorgondersteuning ook nog een aanvullende verzekering nodig. Die extra kosten kunnen komend jaar (afhankelijk van verzekeraar) oplopen van 500 tot wel 1200 euro per jaar!

Wie gaat vergelijken, zal merken dat de verschillende pakketten sterk verschillen. Maar hoe kies je nu een aanvullend pakket dat bij je mantelzorgsituatie past? Hoe zit het met de respijtzorg, en welke andere vergoedingen zijn nog interessant? We zetten het voor je op een rij.

Hoe kies je de beste aanvullende verzekering voor je mantelzorgsituatie?

Ga eerst voor jezelf je zorgbehoefte eens goed na. Welke zorg verwacht je komend jaar nodig te hebben? Er zijn mensen die méér premie voor hun aanvullende zorgverzekering betalen dan dat zij daaruit vergoed krijgen van hun verzekeraar. Ze zijn dus onbewust oververzekerd. Ga voor jezelf goed na of de extra premie die je voor deze aanvullende verzekering moet betalen wel echt opweegt tegen de vergoeding.

Zorgverzekeraars bieden in de aanvullende pakketten verschillende vergoedingen. Waarvan vervangende mantelzorg (respijtzorg), de mantelzorgmakelaar en cursussen het vaakst voorkomen. Voor mantelzorgers kunnen de volgende vergoedingen wellicht interessant zijn:

  • Een mantelzorgmakelaar
  • Respijtzorg

Let bij deze vergoedingen echt even heel goed op de voorwaarden. Het kan zijn dat je eerst toestemming moet vragen om bepaalde diensten te gebruiken. Ook is het verstandig na te gaan of de vergoeding in jouw situatie wel geldt. Bijvoorbeeld als je niet bij de zorgvrager in huis woont.

Aanvullende verzekering met respijtzorg

Wil je respijtzorg verzekeren? Er zijn diverse zorgverzekeraars die respijtzorg aanbieden. Vaak wordt dit aangeduid met vervangende mantelzorg. Let hierbij op het volgende:

Kijk bij welke zorgverleners je terecht kunt. Vaak krijg je alleen een vergoeding voor respijtzorg als deze loopt via een bepaalde organisatie of moet je vooraf toestemming vragen.

Kijk goed naar de duur van respijtzorg en naar de aanvullende voorwaarden. Geldt het bijv. alleen als je écht op vakantie gaat of ook als je daadwerkelijk uitvalt door overbelasting?

Let tot slot goed op als de persoon om wie het gaat in een instelling verblijft. Veelal vergoeden verzekeraars in dat geval de respijtzorg niet.

Tips en aandachtspunten

  • Het eigen risico is niet van toepassing voor vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering.
  • Maak eventueel gebruik van dit handige overzicht van Mantelzorg.nl  om vergoedingen te vergelijken
  • Neem telefonisch contact op met de zorgverzekeraar om te beoordelen of je wel echt aanspraak kunt maken op een vergoeding.
  • Informeer ook naar de voorwaarden en bij welke zorgverleners je terecht kunt.

Ben je inmiddels zelf al op onderzoek uitgegaan en heb je de beste zorgverzekeraar voor mantelzorgers inmiddels al gevonden? Deel dat dan met ons, in reactie onder dit blog of per mail.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top