skip to Main Content

Manifest van Hugo Borst levert extra geld op voor verpleeghuizen

Verpleeghuizen krijgen er nog dit jaar 100 miljoen euro bij. Het kabinet bespreekt morgen een brief van staatssecretaris Van Rijn met dat voorstel. Ingewijden bevestigen dat na berichtgeving van RTL Nieuws.

De brief is een reactie op het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers voor betere verpleeghuiszorg. Begin vorige maand steunde de hele Tweede Kamer een motie van de PVV, die Van Rijn opriep haast te maken met verbetering van de zorg in verpleeghuizen.

De 100 miljoen is in eerste instantie bedoeld om meer personeel aan te nemen. De staatssecretaris gaat samen met de sector nieuwe kwaliteitseisen voor verpleeghuizen opstellen. Volgens hem gaat het om nieuwe en ambitieuze normen.

In het manifest van Borst en Gaemers staat dat er eigenlijk twee verzorgenden op een groep van maximaal acht bewoners moeten zijn. Eerder bleek dat het erg lastig is om een landelijke norm vast te stellen voor het aantal ‘handen aan het bed’.
Enorme uitdaging

De branche-organisatie van verpleeghuizen, Actiz, berekende gisteren dat uitvoering van het hele manifest 1,5 tot 2 miljard euro zou kosten. Bovendien is het door de krapte op de arbeidsmarkt een enorme uitdaging om zo veel nieuw zorgpersoneel te vinden, zegt Actiz.

Volgens RTL heeft Van Rijn de 100 miljoen kunnen vrijmaken, doordat hij verwacht dat andere kosten op zijn begroting lager uitvallen dan geraamd.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X