skip to Main Content
Maar één Dag Per Jaar.

Maar één dag per jaar.

Het is weer zo ver! Vandaag is de ‘Dag van de Mantelzorg’. Een dag die bedoeld is voor her- en erkenning van de mantelzorger en waarbij veel waardering wordt uitgesproken. Met veel energie en liefde worden de mantelzorgers in het zonnetje gezet. Maar de oorspronkelijke gedachte lijkt een doel op zich geworden te zijn. Hoeveel betekenis heeft dit gebaar nu?

Ik lees op verschillende pagina’s dat de ‘Dag van de Mantelzorg’ gevierd wordt op 10 november. Gevierd? Iets vieren betekent dat er een feestelijk of heugelijk feit aan vast zit. Ik snap dit niet in relatie tot mantelzorg. Want, wie viert wat? Maar goed, toch wordt er in Nederland een feestje gevierd en kun je zelfs vlaggetjes, ballonnen en tasjes kopen om dit te onderstrepen. Mantelzorg als één groot feest vol waardering en schouderklopjes. Nieuwsgierig geworden duik ik in de activiteiten rond de dag van de mantelzorg.

Er zijn honderden initiatieven binnen de gemeenten om deze dag zo speciaal mogelijk te maken. Voor de innerlijke mens wordt goed gezorgd. Er is een overvloed aan lunches, high tea’s, ontbijtjes, borrels en dinertjes. Voor de ontspanning worden massages en yoga ingezet. En voor de gezelligheid volgen cabaret, zang, dans, muziek, theater en film elkaar in hoog tempo op. Ook de workshops vliegen je om de oren. We gaan bloemschikken, schilderen, wandelen, koken of varen. En als we nog energie over hebben, dan kunnen we ook nog bloemen op gaan halen, inloopspreekuren afgaan of advies krijgen voor de juiste kleurkeuze van onze kleding. Ik val bijna van mijn stoel van verbazing. Zoveel culinaire, sportieve, culturele en creatieve activiteiten.

Er is veel drukte op of rond deze dag. De gemeenten stellen geld beschikbaar en veel enthousiaste mensen willen iets goeds doen voor de mantelzorgers. Op zich niets mis mee. Helaas is het maar een kleine groep mantelzorgers die hier echt van geniet en die ‘zorgeloos’ kan deelnemen. Maar zit de rest van de 4,4 miljoen mantelzorgers hier echt op te wachten? Help je de 400.000 overbelaste mantelzorgers met een leuke activiteit? Ik vraag me af waarom er zoveel energie wordt gestoken in deze ene dag. Waarom is het zo belangrijk om juist dan de betrokkenheid te laten zien?

Deze ene dag dat we volop in het zonnetje staan is mij een doorn in het oog. Ik wil namelijk ook die andere 364 dagen van het jaar gezien en gehoord worden. Wat zou het fijn zijn als al die positieve energie, liefde en aandacht ook op al die andere dagen van het jaar aanwezig zouden zijn. Dat de gemeenten en overheden altijd deze betrokkenheid laat zien. Dus niet alleen deze geste op 10 november, maar als een structurele manier van handelen. Liefdevol en vol waardering om het mantelzorgleven makkelijker te maken. Door middelen beschikbaar te stellen om echt maatwerk te leveren. Door te stoppen met het bezuinigen op de mantelzorgwaardering. Door te investeren om de positie van mantelzorgers te versterken. Door het ontvangen mantelzorggeld te oormerken en ook echt te besteden aan mantelzorgers. Ik wens dat er wethouders, raadsleden en bestuurders opstaan, die niet alleen zeggen dat de inzet gewaardeerd wordt, maar die dat ook laten zien. Die verder durven te gaan dan de huidige cosmetische handreiking op 10 november. Die zich hard durven te maken voor onze belangen. Los van lijstjes, begrotingen en uiterlijk vertoon. En als dat betekent dat er te weinig geld overblijft voor de workshops en de etentjes, dan lever ik dat daar graag voor in.

Ga jij naar de activiteiten op deze Dag van de mantelzorg?

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Beste Margreet…prachtig stuk, helemaal mee eens. 365 dagen structurele waardering en ondersteuning, daar gaan we voor! En anders stel ik voor dat volgend jaar alle mantelzorgers respijtzorg bij de gemeente gaan aanvragen voor 1 dag nl de dag van de mantelzorg, zodat we met zijn allen naar het malieveld kunnen! De club van 7 miljard noemen we ons dan…

    Niets mis met een dagje leuks hoor maar als ik in de week daarna zowat een oorlog aan “de keukentafel” moet ontketenen om een stukje respijt los te peuteren voor een mantelzorger die het echt even gehad heeft…dan ben ik klaar met de dag van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X