skip to Main Content

Maandag #AdelheidRoosen #Mam #AlzheimerFluisteren

Mam, daar sta je. ‘Gebraaf’, zoals je nu tegen mij zegt; ‘gebraaf je’. Zo sta jij daar bij je ouders in de tuin. Je jurk op orde, centuurtje eromheen. Je rechterbeen galant naar voren, en die zacht verontwaardigde frons al boven je ogen. Deze week ben ik niet in de stad waar je woonde, Amsterdam.

Deze week ben ik in New York aan het werk. De stad waar je niet meer kwam. De stad die gekoppeld bleef aan de dood van je geliefde Bartholomeus Theodores. Hij ging een alarmlampje kopen omdat jullie naar New York zouden gaan. Bartholomeus Theodores bood een voetganger voorrang, verloor zijn evenwicht en viel van de fiets. Een week later was Bartholomeus Theodores dood. Later vertelde jouw alzheimer dokter mij, dat door de schok van de dood van je geliefde, de alzheimer versneld lostrilde in je lijf en zijn weg vond.

‘Hij komt zo’, zei je regelmatig in de week dat wij, je beide dochters, bij jou thuis waren om de begrafenis van Pap te regelen. ‘Hij komt zo’, en je plaatste vier borden op de eettafel. ‘Zeg tegen Bartholomeus Theodores dat ik al naar bed ben als hij thuis komt’, zei je, terwijl wij op het terras zijn whiskey dronken en nog honderduit herinneringen ophaalden aan de man die wij gedrie zo lief hadden. Kort na zijn dood heb je het huis verkocht, en een appartement gekocht naast de begraafplaats.

‘Ik wil niet dat hij net zo naar mij zoekt, als ik nu naar hem, dus als hij me zoekt, woon ik naast hem. Hij kan me niet missen’. En toen begon je de dozen in te pakken. Wij stonden versteld. Maar jij was vastberaden. Dit was jullie verbond. Dus gebraaf pakten wij al je dozen mee in.

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X