skip to Main Content

Lijstje: bijzondere films en documentaires over dementie

De documentaire ‘Het doet zo zeer’ van schrijfster Heleen van Royen over haar dementerende moeder ging in januari in première op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Binnen een paar weken is de docu in de bioscoop te zien. Ik kan niet wachten.

Welke films en documentaires over dementie zijn nog meer de moeite waard? Op Nursing.nl vond ik een fijn lijstje:

Alive Inside laat op een leuke manier zien hoe muziek de gevoelens van dementerende ouderen laat herleven. Je ziet opvallende resultaten. De experimenten van de sociaal werker in de documentaire worden na afloop bovendien gesteund door neuroloog Oliver Sacks. Bekijk de trailer hieronder:

Away from Her (2006)
Fiona heeft Alzheimer en kan niet meer thuis wonen bij de man met wie ze 44 jaar getrouwd is. Samen zoeken ze een instituut dat haar beter kan helpen. Eis van het instituut is dat ze de eerste 30 dagen dat ze opgenomen is, geen bezoek ontvangt. Als haar man haar na 30 dagen opzoekt wacht hem een dubbele onaangename verrassing: ze herkent hem niet meer en lijkt een oogje op een andere patiënt in het instituut te hebben. Trailer:

Still Alice (2014)
Hoogleraar Taalkunde Alice Howland krijgt te horen dat ze lijdt aan de ziekte van alzheimer. Ze worstelt met haar ziekte en dat heeft een grote impact op haar werk, huwelijk en familie. Toen de film net verscheen, zorgde de film wel voor wat ophef. Psychogerontologen stelden in dagblad Trouw dat de film dementie te rooskleurig voorstelt. Trailer:

The Notebook (2004)
Een stuk luchtiger dan bovenstaande films is The Notebook, en je vast al bekend. De film gaat over Duke, een man in een verpleeghuis, die een romantisch verhaal voorleest aan een vrouw met een vorm van dementie. Het verhaal gaat over een liefde in de jaren ’30 die eigenlijk niet mocht door een te groot verschil in sociale klasse. Trailer:

Extreme Love: dementia (documentaire van Louis Theroux uit 2012)
Alzheimer treft vooral ouderen, maar ook wel eens jonge mensen. Louis Theroux wil weten hoe je leven is wanneer je dement bent. Trailer:

Theatermaakster Adelheid Roosen filmde haar dementerende moeder samen met de mensen die het dichtst bij haar staan. Ze maakte van de beelden een intiem portret. Via deze link kun je ‘Mam’ volledig bekijken. Trailer:

 

Afgelopen juni was ‘Ger, mijn hoofd in eigen hand’ op televisie. De documentaire gaat over Ger, die ondanks zijn alzheimer de regie over zijn eigen leven houdt. Deze en meer documentaires over dementie vind je een rij op de NPO-site.

Heb jij misschien nog tips? Deel ze alsjeblieft met ons en al onze lezers.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Film over dementie ?Die deel ik graag:)
    De films over fronto-temporaal dementie zou een mooie aanvulling kunnen zijn, de film papa.

    De film van Roy ” onze ” jongste met ftd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X