skip to Main Content

Lief en Leed in Kralingen: Mantelzorg in de buurt

imageDe verzorgingsstaat zoals wij die kennen is mede door de toenemende vergrijzing en de crisis onbetaalbaar geworden. De kreet die tegenwoordig populair is, is dat men door de verzorgingsmaatschappij te afhankelijk werd en dat er nu een beroep wordt gedaan op het probleemoplossend vermogen van onze samenleving, maar het is natuurlijk niet meer of minder dan een bezuinigingsmaatregel. En aan bezuinigingen hebben we allemaal een broertje dood dus slaan we met z’n allen aan het mopperen. En het meest wordt er gemopperd over het feit dat we voor een oudere buur moeten gaan zorgen, als blijkt dat opname in een verzorgingshuis niet een, twee, drie geregeld is. Daar hebben de jonkies toch helemaal geen tijd voor?

Nou woon ik in een dorp en daar heerst over het algemeen de zogenaamde ‘ons kent ons cultuur’. Ik schrijf regelmatig hoe het er in mijn dorp aan toe gaat, als het op mantelzorgen voor mijn vader aan komt. Wij staan als gezin niet alleen in onze zorg voor papa. Er kijken veel buren – jong en oud –  met ons, naar hem om. Ik snap dat ik dubbel geluk heb met mijn vier broers en zussen en zulke fijne dorpsbewoners. Krijg dat ook wel onder elk blog  te horen: “Ja, jij hebt makkelijk praten in je dorp. In en stad is dat echt wel anders.. ” Ik neem dat altijd klakkeloos aan maar is dat eigenlijk wel overal zo?  Kijkt in de grote stad dan niemand naar een ander om? Tijdens de Lief en Leed week afgelopen week, heb ik een aantal buurt projecten gevolgd en godzijdank blijkt dat er wel degelijke zorgzame dingen gebeuren in steden als Amsterdam, Maastricht, Den Haag en Rotterdam :

12194641_1065389480152143_7956363034244322830_o
Adamshofstraat

De Adamshofstraat is een gezellige oude straat in Kralingen, Crooswijk. Het deel van de straat waar dit blog over gaat, ligt ingeklemd tussen de Oostzeedijk en de Lusthofstraat. De straat heeft door de bebouwing en het groen dat her en der is aangebracht een vriendelijk karakter. De hele straat telt 185 woningen. Het ‘lief en leed’ deel telt circa 110 woningen. In de Adamshofstraat wonen veel jonge gezinnen met kinderen en dat maakt de straat extra levendig. De Adamshofstraat organiseert sinds 2000 straatactiviteiten. De huidige groep gangmakers heeft in 2011 het stokje overgenomen. Sindsdien gebeurt er van alles in de straat: plantjesacties, picknicks, voorleesdagen, kampeer evenementen, landenproject, een stoeprandtoernooi en gezamenlijke kerstvieringen. Met veel energie en creativiteit start de straat allerlei projectjes waar veel buren bij betrokken zijn. Soms wordt er ook samengewerkt met omliggende straten.

 

Het delen van Lief en Leed kent vele gedaanten in de Adamshofstraat. Het gaat bijvoorbeeld om plantjes water geven tijdens de vakantie of op elkaars kinderen passen. Maar er wordt ook extra aandacht gegeven aan ouderen en zieken. Met kinderen worden bijvoorbeeld knutselwerkjes bij hen langsgebracht. Sinds dit jaar heeft de straat ook Crate dates: een zacht en vriendelijk vormgegeven zitplek in de straat die uitnodigt om buren met elkaar in contact te brengen en samen weer (nieuwe) dingen te ondernemen. ‘Er woont een buurman in de straat waar bewoners zich weleens zorgen over maken. De buurman zelf vindt die zorgen overdreven. Na wat heen en weer gepraat, kwam er toch een afspraak. Als de gordijnen op een bepaalde tijd niet open zijn, bellen buren even bij hem aan met de vraag of alles in orde is.’

Een soort van dorpsgevoel in de grote stad. Het bestaat blijkbaar wel. Ik ben nu enorm nieuwsgierig of er in andere grote plaatsen ook dergelijk zorgzame buurten bestaan. Als bij jullie in de buurt of straat ook lief en leed gedeeld wordt, laat je het ons dan weten? Dan komen Claudia en ik naar jullie toe voor een leuke fotoreportage en een interview.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X