skip to Main Content

Het leven tussen ons in #AdelheidRoosen #Mam #AlzheimerFluisteren

De bont & blauw kleuren van de val op je gezicht doven zacht. Heel fijn. Mijn verbazing over jouw niet aangedaan zijn, als je in de spiegel kijkt, is er nog steeds. Het is zo bevrijdend naast je te staan. En jouw blik in de spiegel te zien terwijl je naar je gezicht kijkt. Je tast naar de kleuren, glimlacht tevreden. Kijkt opnieuw, houdt je gezicht een beetje scheef, net zoals ik Afrikanen ooit maskers zag maken op hun gezicht voor een dansritueel. Je kijkt eerder keurend of alle kleuren ‘mooi op hun plek zitten’, dan dat je ook maar een seconde bezig bent met hoe de wereld zou kunnen reageren op jouw gezicht.

Afgelopen week was ik in zorghuis Leeuwenhoek in Rotterdam, en ontmoette 2 dames van jouw leeftijd op de gang. Eén dame nam direct mijn hand, en wandelde een halfuur de gang met me op en neer terwijl ze in een omgekeerd abc me haar leven vertelde (prachtige taal!). En de andere lady wist zeker dat we elkaar van de middelbare school kende en verliefd waren geweest op dezelfde man, maar daar nooit een probleem van hadden gemaakt. En weer was ik verkocht. Voor de zoveelste keer verkocht, en verknocht aan jullie.

Ik liep naar buiten, bleef daar staan, en dacht echt echt echt, jullie horen hier. Jullie horen hier buiten te leven tussen ons in. Jullie zouden moeten dwarrelen over straat, ons bij de hand nemen, ons met een nieuwe blik in spiegels laten kijken, naar onszelf, zonder censuur, en zomaar verliefd worden op alles wat voorbij loopt. Dat is de wereld. Dat is de straat. Dat is het openbare leven. Jullie geven ons een nieuwe ongecensureerde blik, wij geven jullie de veiligheid zodat je kunt dwarrelen en niet verloren raakt.

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X