Kwaliteit van leven verbeteren en bezuinigen. Hoe dan?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) trekt de komende jaren extra geld uit om de kwaliteit van leven in het verpleeghuis te verbeteren. De wensen van de bewoners staan daarbij centraal. Anderzijds wordt er vanaf 2017 fors bezuinigd op de verpleeghuiszorg. Het gaat dan om jaarlijks 260 miljoen euro.

Dat betekent dat het kapmes wordt gezet in juist hét element dat de bewoners de belangrijkste verbetering van hun kwaliteit van leven vinden: meer personeel. Staatssecretaris Van Rijn geeft in de uitzending een antwoord op de vraag hoe het extraatje en de komende bezuinigingen zich verhouden.

In februari 2015 presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plan Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. In zijn beleid richt hij zich vooral op de ervaringen van bewoners, de mogelijkheden voor mantelzorgers en de toekomst van verpleeghuizen.

Cowboymarkt
Eerder wilde Van Rijn al een einde maken aan de cowboymarkt in de thuiszorg; gemeenten moet meer letten op kwaliteit en mogen niet langer met de goedkoopste zorgaanbieder in zee gaan. De staatssecretaris verscherpte daarom de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). EenVandaag maakte hier eerder een uitzending over. Daarin uit brancheorganisatie BTN haar kritiek op het plan. Het zou namelijk veel te vrijblijvend en slechts symbolisch zijn.

bron: EenVandaag.nl

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top