
Kunnen mantelzorgers zich laten testen?
Op alle signalen lijsten komt de vraag veelvuldig voor: Kunnen mantelzorgers zich laten testen? Het ministerie van VWS heeft vorige week aangegeven dat mensen die intensief zorgen voor een dierbare zich uiterlijk vanaf 18 mei a.s. kunnen laten testen door de GGD als ze klachten hebben. Het RIVM werkt het testbeleid voor mantelzorgers op dit moment verder uit. Van belang is om te weten hoe en waar we een test kunnen krijgen. En wie beslist over de aanvraag? Je hebt namelijk een verwijzing nodig van een arts. Zodra er meer bekend is, informeren we je uiteraard via een artikel op de website. Maar hoe zit het nou eigenlijk met testen? Een van de eerste en meest gestelde vraag is: Ik ben bang om mijn naaste te besmetten, kan ik getest worden op Covid-19?
PCR-testen
Als je de testrichtlijnen van RIVM erbij pakt, kun je het volgende lezen: ‘Testen heeft weinig zin als je geen klachten hebt. Als bij iemand zonder klachten uit de test blijkt dat hij of zij geen corona heeft, dan zegt dat niet veel. Je kunt snel na de test alsnog besmet raken. Daarnaast kun je bij milde klachten gewoon thuis uitzieken totdat je minimaal 24 uur geen klachten hebt. Er is dan geen speciale behandeling voor corona nodig.’ Dit gaat dan om de zogeheten PCR-testen.
Een duidelijke uitleg. Het antwoord op de vraag ‘Kunnen mantelzorgers zich laten testen?’ is dus nee, tenzij je klachten hebt. Of je dierbare kan getest worden als hij of zij klachten heeft. Hebben jullie die klachten niet, dan kunnen jullie dus ook niet getest worden. Maar stel dat je dierbare een positief geteste Covid-19 heeft en jij bent met hem of haar in aanraking geweest? Of andersom? Hoe zit het dan met testen? Dan wordt er dus ook niet meteen getest. Het testbeleid geldt namelijk pas op het moment dat je daadwerkelijk klachten krijgt. Eerder niet.
Serologische testen
Wat mij meteen opvalt is dat het in de testrichtlijnen helaas niet gaat over de zogeheten Serologische testen. Een onderzoek om te kijken of er antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in je bloed zitten. Super jammer, want dat blijkt wel vaak de éérste behoefte van mantelzorgers die ons benaderen. Zij zijn namelijk het meest bang dat zij hun kwetsbare dierbaren besmetten. Zij zijn namelijk degene die in aanraking komen met hun dierbaren maar ook met de buitenwereld. Bij het boodschappen doen, op hun werk en zelfs thuis bij hun gezinnen. Besmetting zou dan natuurlijk een reëel risico kunnen zijn.
Een test om te weten of je besmet bent geweest zijn, kan op dit moment helaas nog niet worden aangevraagd. Dit onderzoek wordt nu alleen nog in beperkte mate gedaan, in het kader van onderzoek naar de verspreiding van het virus in Nederland. RIVM doet onderzoeken naar welke antistoffentest het meest betrouwbare resultaat geeft. Daarnaast zijn zij momenteel aan het onderzoeken of het hebben van antistoffen ook betekent dat je het virus niet meer kan krijgen en dat je hier niet meer ziek van kan worden. Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus.
Niet helder
Wederom is de communicatie hierover niet bepaald helder. Net als bij de communicatie over beschermende middelen voor mantelzorgers, zitten er best nog wat haken en ogen aan. Erg jammer voor alle mensen die zich nu grote zorgen maken en dachten dat ze met een simpele test verlost konden worden van een grote onzekerheid. Een oplossing voor dat probleem is er helaas bij lange na nog niet. Zodra wij meer weten over nieuwe testrichtlijnen zijn jullie de eerste die we op de hoogte zullen stellen. Tot dan: denk om jezelf en blijf gezond!
Dit bericht heeft 0 reacties