skip to Main Content
Klachten Over De Zorg Voor Je Dierbare? Dit Kun Je Doen

Klachten over de zorg voor je dierbare? Dit kun je doen

Wij ontvangen de laatste tijd weer super veel mailtjes en telefoontjes van mantelzorgers voor een dierbare, waarbij de zorg spaak loopt. Klachten over zorgaanbieders, klachten over de slechte communicatie en met name klachten over het feit dat de zorg vaak ronduit slecht is. Ondanks dat vanuit het rijk beterschap beloofd is..

Gelukkig hebben we het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ), die er speciaal voor burgers is. LMZ is een bijzondere afdeling van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Als je een klacht of vraag hebt over de zorg, dan kunnen zij je verder helpen. Een klacht kan gaan over een zorgverlener, maar bijvoorbeeld ook over een medicijn of een medisch hulpmiddel. Zij bieden je een luisterend oor en geven informatie en advies over wat je kunt doen. Dit hangt ook af van wat je wil bereiken. Zij verwijzen door naar andere organisaties als deze je beter of verder kunnen helpen.

Direct en persoonlijk contact met een medewerker

Wil je direct contact met het LMZ? Je kunt hen bellen op 088 – 120 50 20 op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur. Je kunt ook een  contactformulier invullen, of een brief schrijven. Na ontvangst zoekt een medewerker telefonisch contact met je. Dit gebeurt binnen 5 werkdagen. Als je liever geen telefonisch contact wilt, dan kun je dit natuurlijk aangeven. In dat geval sturen zij u een e-mail of brief met aanvullende vragen of advies. Het LMZ heeft ook een eigen website waar je veel informatie kunt vinden.

Anoniem blijven?

Als je liever anoniem wil blijven, dan kan dat. Bel hen dan en laat dit direct aan de medewerker weten.

Jouw signaal is belangrijk voor hun toezicht

Als patiënt of naaste maak je de zorg van dichtbij mee. Er kan iets gebeuren waarover je je  zorgen maakt of een klacht heeft. Jouw signaal hierover is erg belangrijk. Zo kunnen zij in hun toezicht nog beter kijken naar wat burgers belangrijk vinden. De eerste stap is om het LMZ te bellen om laagdrempelig over je vraag of klacht te praten. Je bespreekt samen met een medewerker wat je het beste kunt doen. Soms is een klacht zo ernstig, dat zij je klacht willen voorleggen aan een inspecteur. Dit gebeurt altijd in overleg.

In geval van een onderzoek

Als wij vermoeden dat je klacht een reden kan zijn voor een onderzoek, vragen zij jou om een machtiging. Dit betekent dat je de inspectie toestemming geeft om de zorgaanbieder van jouw naam en klacht op de hoogte te stellen. Dit gebeurt alleen in geval van een onderzoek. Let wel: de inspectie lost de klacht niet op. Zij kunnen wel maatregelen tegen de zorgaanbieder treffen.

Waarom een Landelijk Meldpunt Zorg?

Op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ging het Landelijk Meldpunt Zorg in juli 2014 van start. Na een positieve evaluatie in 2015 werd het in december 2016 een onderdeel van IGJ. Het LMZ heeft 3 taken:

  • Het adviseren en begeleiden van burgers met klachten over de kwaliteit van de gezondheidszorg. Sommige klachten legt het LMZ voor aan een inspecteur met de vraag of onderzoek nodig is. Daarnaast beantwoordt het LMZ vragen.
  • Het volgen van klachtafhandeling. Dit houdt in dat het LMZ op verzoek van burgers de klachtafhandeling door zorgaanbieders volgt. Ook bewaakt het LMZ de voortgang van onderzoek dat de inspectie uitvoert naar een klacht van een burger.
  • Het geven van informatie over klachten en klachtafhandeling. Dit gebeurt via de website en het jaarlijkse Klachtbeeld. Daarnaast maakt het LMZ elke dag een overzicht van ontvangen klachten. Dit heet het signaaloverzicht. De inspectie gebruikt dit overzicht voor haar toezicht.

Documenten

Brochure Landelijk Meldpunt Zorg ‘Ik heb een klacht, wat nu?’

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X