Kan mantelzorg tot PTSS leiden?

De meeste mensen associëren PTSS met oorlogsveteranen, maar niet alleen militairen krijgen PTSS.

Het NIMH (National Institute of Mental Health) beschrijft PTSS als een ‘aandoening die aangetroffen wordt bij mensen die een ‘schokkende, griezelige of gevaarlijke gebeurtenis hebben meegemaakt.’ Maar PTSS wordt niet altijd door een ‘gevaarlijke’ gebeurtenis veroorzaakt. Veel mensen ervaren PTSS na de dood van een dierbare of een andere, zwaar emotionele gebeurtenis. 

Risicofactoren voor PTSS zullen mantelzorgers bekend in de oren klinken:

Gevaarlijke gebeurtenissen en trauma’s meemaken.

Zien hoe iemand anders in ernstige pijn verkeert, of een dood lichaam zien.

Een gruwelijke situatie, extreme hopeloosheid of extreme angst doormaken.

Weinig of geen sociale en psychische steun krijgen na de gebeurtenis.

Omgaan met meer stress na de gebeurtenis, bijvoorbeeld een dierbare verliezen, ziekte, pijn en verwondingen of een baan of huis kwijtraken.

Als je vermoedt dat je PTSS hebt, praat dan met je huisarts. Als je niet klaar bent voor een ‘officiële’ behandeling zijn er een aantal eerste stappen die je kunt nemen om het genezingsproces in gang te zetten. Als je stress kunt verminderen door middel van lichaamsbeweging en als je daarnaast kunt uitvinden wat voor jou comfortabele situaties zijn, zul je je zekerder van jezelf voelen. Vertel je vrienden en familie welke situaties jouw symptomen triggeren, zodat ze daar rekening mee kunnen houden en je beter kunnen steunen. Probeer realistisch te zijn over wat je kan doen op een dag, verdeel projecten of taken in meerdere kleine taken en accepteer dat je gewoon niet alles kan doen. PTSS verdwijnt niet van vandaag op morgen maar het kan echt overgaan.

Dit zeggen doorgewinterde mantelzorgers over PTSS:

Nadat ik 20 jaar voor mijn man heb gezorgd ben ik bang om mijn telefoon op te nemen, bang om post te openen en bang om naar een dokter te gaan. Ik ben gewoon bang voor meer slecht nieuws. Ik wil me gewoon verstoppen. – Lynn R.

Als je altijd slaapt met één oor open wordt je schrikachtiger. Slaapgebrek en schrikreacties maken PTSS er niet beter op. Mensen die mijn situatie niet begrijpen geloven dat niet, maar gelukkig geloven de medische professionals mij wel. – Angela M.

Na 27 jaar zorgen voor mijn zeer kwetsbare zoon, kan ik je vertellen dat het inderdaad PTSS is. Voor mij als moeder is de angst dat er iets met mijn kind gebeurt veel sterker dan de angst dat er iets met mijzelf gebeurt. Ik leid aan een angststoornis en ben depressief. Elke keer dat je een nieuwe (respijt)verzorger inhuurt, leef je in angst. Je vertrouwt alleen jezelf als verzorger. Jouw beslissingen wegen zo zwaar dat je op sommige dagen het gevoel hebt dat ze je zullen verpletteren. – Dawn D.

De zorg voor mijn schoonmoeder heeft bij mij tot PTSS geleid. Het is een ware nachtmerrie en nu ben ik zelfs gewoon bang voor haar! Ze heeft het over mensen steken en ze zien bloeden! Ik weet dat ze dementie heeft maar ze maakt me echt doodsbang. Ik heb er nachtmerries van! – Vickie B.

Het is gebleken dat mantelzorgers die voor een (al dan niet fysiek) gewelddadig familielid zorgen meer risico lopen op PTSS.

Ik ben 56 en enig kind. Mijn ouders zijn bijna 90, weigeren alle zorg van buitenaf en hebben al het geld van hun levensverzekering al uitgegeven. Nu hebben ze niet eens genoeg geld voor hun eigen begrafenis. Er liggen rekeningen van dokters en ziekenhuizen, het totaal is al tot 12.000 dollar opgelopen. Ze zeggen dat niemand hen ooit in een verzorgingshuis gaat stoppen. Mijn moeder is al talloze malen gevallen, er kwam iemand voor haar zorgen maar mijn vader heeft het afgezegd. Ze geeft iedereen de schuld van alles, en mij in het bijzonder. Niemand helpt, omdat ze niemand laten helpen. Dokters hebben gezegd dat ze niets kunnen doen als mijn ouders dat niet toestaan. – Jacqueline A.

Ik zou willen dat mijn moeder begrijpt dat niemand haar wil helpen omdat ze een gemeen, oud, wraakzuchtig monster is die iedereen van de familie van zich vervreemd heeft. Niemand wil nog met haar praten en ze geeft mij de schuld van alles! – David R.

Ik dacht altijd dat ik mijn stiefvader volledig kon negeren omdat hij me indertijd heeft misbruikt, maar toen puntje bij paaltje kwam … vond ik dat ik hem beter moest behandelen dan hij mij had behandeld. – Jennifer K.

Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat je PTSS hebt?

De reden dat je PTSS hebt is omdat je een liefdevol en zorgzaam persoon bent. Je houdt van iemand en zorgt voor hem of haar. Het belangrijkste dat je kunt doen om de angst en bezorgdheid te verminderen is naar jezelf luisteren. Luister naar wat je zelf zegt en denkt. Wees lief voor je hoofd, want het ziet vaak geen verschil tussen waargenomen gevaar en echt gevaar. Leef in het moment! – Dawn D.

Als je het gevoel hebt dat alles te overweldigend is, kan het helpen om met een therapeut of vertrouwenspersoon te praten. Ik heb geleerd om, af en toe, tijd voor mezelf te nemen, een paar uurtjes met vrienden door te brengen of gewoon een stukje te rijden, fietsen of lopen. Ik voel me schuldig, soms voel ik me zelfs schuldig als ik lach, maar we moeten voor onszelf zorgen. We moeten zelf positief kunnen blijven denken om voor anderen te kunnen zorgen. Of je er iets mee doet of niet maakt niet uit, maar ik kan je adviseren om wanneer het kan, soms, iets speciaals voor jezelf te doen. Al is het maar een maaltijd in een restaurant, een film of gewoon iets dat jij leuk vindt. Probeer op een positieve manier met anderen om te gaan en schaar je weer onder de mensen. Je hebt het recht op geluk, het recht om gelukkig te zijn en dat is waarschijnlijk precies wat jouw dierbare ook voor jou wenst. – Lynn R.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top