Juultje maakt hele lange dagen #jongemantelzorger

jonge-mantelzorger
foto jonge mantelzorger BBC

Deze week gaat ‘mijn verhaal’ over de 13 jarige Juultje. Ik ontmoet haar op een etentje bij een vriendin, die mij vertelde dat Juultje  – net als ik – mantelzorger voor een ouder is. Ik bekijk haar belangstellend en merk dat ik eigenlijk niets bijzonders aan haar zie. Gewoon een leuke, spontane tiener die veel lacht en plezier maakt met de dochter van mijn vriendin.

Met eten komt Juultje per toeval naast me zitten en we raken aan de praat. Eerst gewoon over koetjes en kalfjes maar al snel komen we op het onderwerp ‘zorgen voor een ouder’. Ik vertel haar over Mantelzorgelijk en hoe fijn het is om als mantelzorger van elkaars ervaringen te leren. In een opwelling vraag ik of ik haar een paar vragen mag stellen voor een blog over haar verhaal. Dat mag, als ik maar niet haar echte naam gebruik want dat vindt ze stom ;).

Juultje blijkt ‘s ochtends altijd om 6 uur op te staan. Ze helpt haar moeder – die aan het herstellen is van een borstkanker operatie – met badderen. Juultje heeft het allemaal goed getimed, volgens mij. Als haar moeder in bad zit, schrokt ze snel haar ontbijt naar binnen en gaat daarna meteen terug naar de badkamer om haar moeder uit bad te helpen. “Ik probeer er natuurlijk voor te zorgen dat het verband niet nat wordt”, zegt Juultje. ” Als dat namelijk wel zo is, dan moet ik het meteen verschonen en dat kost weer meer tijd. De kans is dan groot dat ik te laat op school kom.”

Haar moeder heeft fibromyalgie – een pijnlijke vorm van reuma die niet de gewrichten treft, maar de spieren en het bindweefsel – dus Juultje brengt haar vervolgens naar de slaapkamer waar haar moeder zich kan aankleden. Dat doet ze heel langzaam maar nog steeds zelf. Dat geeft Juultje voldoende tijd om de hond even uit te laten en zich klaar te maken voor school. Om 8 uur stapt ze op haar fiets en haalt haar vriendin op om naar school te rijden.

Na school fietst Juultje snel naar huis om haar moeder te helpen. Bijvoorbeeld een boodschap of een klusje in huis. Er is altijd wel iets te doen. Maar eerst loopt ze een groot stuk met de hond. Aan het eind van de dag verzorgt Juultje altijd de beesten van het gezin.  Ze hebben twee konijnen, een hond en een kat. Tegen half zeven helpt ze haar moeder met haar medicijnen en brengt haar vervolgens naar bed. Haar moeder is na zo’n dag erg moe en heeft veel pijn dus pakt Juultje haar lekker in met een thermo dekentje. Dan pas heeft Juultje tijd om samen met haar vader te koken, te eten, haar huiswerk te doen en nog even te chillen voor het naar bed gaan. Bedtijd is voor Juultje vaak pas rond middernacht. Eigenlijk veel te laat voor een meisje van nog geen 14, bedenk ik me. Zeker als je op die leeftijd zulke lange dagen maakt.

Voor Juultje is haar bijdrage aan de zorg voor haar moeder inmiddels heel normaal geworden. Juultje weet eigenlijk al niet beter meer. Haar moeder werd ziek toen ze nog maar net naar de basisschool ging. Destijds wisten ze eigenlijk nog niet wat Juultjes moeder precies mankeerde. Omdat de klachten ’s morgens meestal het hevigst waren en Juultje’s vader al naar zijn werk was, hielp Juultje haar moeder op die leeftijd al met wassen en aankleden. In het weekend zorgt Juultje nooit. Dan doet haar vader alles voor haar moeder. Dat geeft Juultje de gelegenheid om bijvoorbeeld bij vriendinnen te logeren – zoals nu – en leuke dingen voor zichzelf te doen.

Juultje is een jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar die thuis een verzorgende rol hebben voor een familielid met een beperking of die chronisch ziek is. Meestal zorgen zij voor ouders, een broer of zus. Over het algemeen vervullen zij niet de primaire zorgtaak, maar zorg loopt wel uiteen van intensieve zorg tot lichte hulp.

Hoeveel jonge mantelzorgers er zijn in Nederland, is niet precies bekend. Het Sociaal en Cultureel Planbureau becijferde in 2012 dat er ongeveer 450.000 kinderen en jongeren zijn met een langdurig zieke huisgenoot. Het betreft 12% van de 5- tot 23-jarigen.

Juultje, als je dit leest; Wat ontzettend fijn dat ik jouw verhaal hier mocht delen. Ik bewonder je. Je bent een topper!!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top