skip to Main Content
Jonge Mantelzorgers Komen Zelf Vaak Zorg Tekort

Jonge mantelzorgers komen zelf vaak zorg tekort

Bij mantelzorg draait het om zorgen voor, zorgen hebben over, maar ook zorg tekortkomen. Jonge mantelzorgers, die opgroeien met een zieke- of lichamelijk beperkte ouder, broer of zus, komen zelf nogal eens zorg tekort. Veel jongeren weten eigenlijk niet eens dat ze mantelzorger zijn. Zeker als ze in zo’n situatie opgroeien, vinden ze de zorg voor hun dierbare vaak heel normaal.

Mantelzorg combineren met je andere dagelijkse werkzaamheden valt niet altijd mee. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat drie op de tien mensen die mantelzorg verlenen vinden dat het werk en mantelzorg niet altijd goed valt te combineren. Denk je eens in hoe dat voor jonge mantelzorgers moet zijn. Hoe ervaren zij de zware zorgtaken voor een dierbare? Metro.nl sprak met drie jonge mantelzorgers in het artikel onder deze link.

 Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat kinderen met een zieke ouder een verhoogd risico lopen op angstklachten, somberheid en teruggetrokken gedrag. Ze hebben behoefte aan ondersteuning, vooral in de vorm van lotgenoten-contact en specifieke voorlichting over de ziekte en hoe ze daarmee kunnen omgaan.

Jonge mantelzorger Marjet Karssenberg (Carolus Clusius College Zwolle, VWO-5) hield tijdens een Conferentie Jonge mantelzorgers in april 2018 een ontroerend pleidooi voor maatschappelijke aandacht en passende ondersteuning.  Ze licht toe dat 1 op de 4 kinderen mantelzorger is. Het gaat dan om een kind of jongere die zorg draagt voor een langdurig ziek, verslaafd of gehandicapt gezinslid. Deze groep krijgt echter weinig aandacht van de overheid.  Zelf heeft zij veel baat bij de maandelijkse meidenavond. Een avond waarop zij en zes andere meiden emoties en ervaringen delen rondom mantelzorg. Zoals: ‘wie kookt er als mijn broertje in het ziekenhuis ligt, en mijn ouders daar ook zijn?’

Hoeveel jonge mantelzorgers er in Nederland zijn, is niet precies bekend. De cijfers variëren. Dit komt onder andere doordat in onderzoeken verschillende definities van het begrip jonge mantelzorger worden gebruikt. Onduidelijkheid in de omvang van de groep jonge mantelzorgers is niet alleen het gevolg van verschillen in de gebruikte definities en gegevensbronnen. Ook het feit dat jonge mantelzorgers en hun problematiek niet altijd herkend worden speelt hierbij een grote rol. Belangrijke redenen hiervoor zijn de geslotenheid van gezinnen met psychiatrische patiënten, verslavingsproblematiek en zieken en gehandicapten en daarnaast de stigma’s die rusten op deze groepen. Ook schuld- en schaamtegevoelens kunnen ertoe bijdragen dat jonge mantelzorgers en hun problematiek verborgen blijven.

Omdat wij op Mantelzorgelijk.nl heel graag aandacht willen geven aan onze jonge lotgenoten, zijn wij op zoek naar jongeren die hun mantelzorg-ervaringen ( via ons platform)  met een groter publiek willen delen. Delen helpt! Niet alleen degene die zij of haar ervaringen beschrijft maar het helpt de overheid, gemeenten, zorg en welzijnsorganisaties ook. En daar doen we het uiteindelijk voor. Het mes moet wat mij betreft aan twee kanten snijden. Schrijven of vloggen over je situatie geeft lucht in je hoofd en het zorgt voor erkenning en herkenning. Maar door open te zijn over je situatie, creëer je ook bewustwording bij de instanties die je kunnen en willen helpen.

Doe je mee? Mail me dan via marjolijn@mantelzorgelijk.nl. Ik neem dan zsm contact met je op. Tot snel!

 

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X