skip to Main Content

Jong geleerd is oud gedaan. Zorg voor elkaar!

Ik blijf me verbazen over het feit dat instanties “op zoek” zijn naar Mantelzorgers. Meerdere keren per week zie ik advertenties of nieuwsberichten waarin staat dat wij gezocht worden. Hoezo zoekt men ons? Wat wil men van ons? Waarom is de term Mantelzorg voor instanties  ineens zo hot? Mantelzorgen is namelijk niets nieuws!

Bij de meeste mensen die ik ken, is zorgen voor een dierbare heel normaal. Iets dat je van huis uit meekrijgt. Het wordt min of meer met de paplepel ingegoten en het hoort bij het leven. Je zorgt voor degenen om je heen die zorg nodig hebben, ook als de zorg wat zwaarder wordt. Dus hoe moeilijk kan het zijn om ons te vinden? Naast iedereen die zorg vragend is, staat minimaal één mantelzorger.

Toen ik twaalf was en mijn zieke oma vanuit het verpleeghuis naar huis kwam omdat ze uitbehandeld was, vond ik het heel normaal om – met alle gezinsleden – mee te rouleren in het zorgschema dat mijn moeder voor haar moeder had gemaakt. Maanden hebben wij haar (met elkaar) verzorgd, ieder op zijn eigen manier. Ik vroeg me niet af waarom maar deed dat gewoon, niet alleen voor mijn oma – maar ook voor mijn moeder.

Mijn kind van twaalf vindt het nu weer heel normaal dat ik voor mijn vader zorg en op zijn eigen manier levert hij ook een bijdrage in de zorg voor zijn opa. Een boodschap doen, het hondje uitlaten, een pannetje eten brengen, allemaal kleine taken die gedaan moeten worden voor iemand die steeds meer verzorgd moet worden. Hij stelt geen vragen maar doet het gewoon. Voor zijn opa – en voor zijn moeder.

Goede vrienden van mij zorgen al acht jaar voor hun verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kind. Dat doen ze niet alleen maar met hulp van een aantal lieve en vooral zorgzame familieleden, die dat destijds zonder vragen te stellen gewoon uit zichzelf zijn  gaan doen. Gewoon omdat je dat doet voor mensen die je dierbaar zijn.

Zorgen doen wij  voor elkaar en met elkaar en niet omdat het door iemand wordt voorgeschreven!

image

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X