skip to Main Content
Jeugdzorg En WMO Vormen Hoofdpijndossier Voor Veel Colleges.

Jeugdzorg en WMO vormen hoofdpijndossier voor veel colleges.

De financiële zorgen rond jeugdzorg en de WMO vormen een hoofdpijndossier voor veel colleges van de Nederlandse gemeenten. Sinds de gemeenten in 2015 de verantwoordelijkheid hiervoor overnamen van het rijk liepen de tekorten hoog op. De afgelopen weken behandelden de gemeenten hun perspectief nota’s. Deze perspectiefnota omvatten de activiteiten van het college waarin staat hoeveel geld de gemeente gaat uitgeven aan bepaalde thema’s en waar ze in willen investeren of juist bezuinigen.

Zo las ik bijvoorbeeld dat in de gemeente Ede een structureel tekort van 10 miljoen euro weggewerkt moet worden en het college stelt oa de volgende  maatregel voor: Mantelzorgers die zwaarbelast zijn door de zorg voor hun naaste(n) kunnen thuisondersteuning vragen voor twee uur per week hulp in hun eigen huishouding. Nu vraagt de gemeente daar geen eigen bijdrage voor. Het college is voornemens om in de toekomst een eigen bijdrage van 19 euro per maand te vragen.

Nou kun je denken dat 19 euro per maand niet teveel betaald is voor een beetje ondersteuning aan huis maar eigenlijk is het toch van de zotte! Mantelzorgers geven onbetaald hulp, zorg en ondersteuning aan een hulpbehoevende dierbare. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Daar krijgen ze notabene geld voor vanuit de overheid.  Dus wat eigen bijdrage?

Ga als gemeenten nou eerst eens echt ondersteuning geven. Er is echt een boel op dat vlak te verbeteren. Begin met het verlagen van de drempel om überhaupt om ondersteuning aan te kloppen. Als mantelzorgers al wel op de hoogte zijn van de verantwoording die gemeenten daarin zouden moeten nemen.

Daarbij zijn veel mantelzorgers vaak minder gaan werken om zodoende voor een dierbare te kunnen zorgen. Minder werken is ook minder inkomen. Zijn mantelzorgers dan geholpen met eigen bijdragen voor een beetje hulp? Ik denk het niet. Menig mantelzorger zit namelijk financieel al best zwaar.

Veel raadsleden zien gelukkig ook niets in een eigen bijdrage van 19 euro voor thuisondersteuning voor mantelzorgers. Dat bleek donderdagavond tijdens het debat waar de raad de perspectiefnota besprak. De eigen bijdrage is slechts één van de zeventien voorgestelde maatregelen van het college om de tekorten in het sociaal domein weg te werken. Vanavond wordt de perspectiefnota in Ede vastgesteld. Ik ben benieuwd wat er dan wel gaat sneuvelen. Het mantelzorg-compliment van 100 euro per mantelzorger?  Die bezuinigingen zullen uiteindelijk toch uit de lengte of de breedte moeten komen..

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X